ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-10-2016, ora 09:41

Secretul afectiunii dintre caine si om ar putea avea radacini genetice

Articol de Madalina Irimia
Conform unei noi cercetari, prietenia dintre om si caine ar putea avea radacini genetice.

Cercetatorii au afirmat ca au descoperit un manunchi de gene care sunt legate de tendinta cainilor de a cauta sprijin si ajutor uman. ,,Noi incercam sa intelegem bazele genetice ale domesticirii, ce l-a provocat pe lup sa se tranforme intr-un animal sociabil precum cainele?,'' a declarat Per Jensen, coautor al lucrarii din cadrul Universitatii Linkoping din Suedia. ,,Consideram ca am descoperit genele care stau la baza procesului,'' a adaugat el.

Cercetatorii au detectat genele din spatele comportamentului canin prin intermediul a 437 caini din rasa beagle, crescuti in laborator. Fiecare caine a fost asezat intr-o camera cu un cercetator pe care nu-l cunostea, fiindu-le prezentata aceiasi sarcina.

Trei capace din plastic transparente au fost puse in fata fiecarui caine. Unul dintre capace era fixat, neputand fi miscat chiar daca cainele incerca sa-l miste.

,,Stim ca lupii nu au nevoie de ajutor, acestia ar fi incercat sa rezolve problema singuri, unii caini chiar au facut acest lucru, insa cea mai obisnuita reactie a aceea in care cainele a cerut ajutorul omului,'' a declarat Jensen.

Fiecarui caine i-au fost acordate trei minute pentru a obtine recompensa, comportamentul lor a fost inregistrat video, fiind punctati pentru frecventa si durata fiecarui comportament, cum ar fi saritul pe cercetator sau contactul vizual.

Din grupul de subiecti, 95 au obtinut scoruri mari in timp ce alti 95 au obtinut scoruri mici pentru interactiunea sociala. Rezultatele au dezvaluit variatiile dintre doua regiuni genomice care pareau legate de de apropierea cainelui pentru om, acestia au descoperit cinci gene asociate comportamentului.

,,Probabil sunt multe alte gene care interactioneaza cu acestea, insa nu stim exact cum influenteaza comportamentul cainilor,'' a declarat cercetatorul.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: secret, afectiune, caine, om
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii