A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830988.7705.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Se schimba regulile de acordare a creditelor ipotecare: comisioanele NU vor mai fi majorate, moneda de imprumut poate fi schimbata
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-09-2016, ora 15:12

Se schimba regulile de acordare a creditelor ipotecare: comisioanele NU vor mai fi majorate, moneda de imprumut poate fi schimbata

Articol de Cristian Amariei
Guvernul schimba modul in care bancile pot da credite ipotecare. Fara comisioane majorate, dobanzi impovaratoare si executari silite in pripa. Romanii care vor incheia de acum inainte contracte de credit vor putea sa-si converteasca oricand imprumutul intr-o alta moneda. Bancherii vor fi obligati sa-i ajute pe cei ramasi in urma cu plata ratelor, iar executarea silita va fi o solutie extrema, potrivit ordonantei de urgenta.

Bancherii vor fi obligati sa-si informeze foarte bine clientii carora le dau credite ipotecare. Iar asta cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului.

De la banca veti iesi cu o fisa de informatii standardizate - practic, sunt 5 foi in care sunt precizate toate detaliile creditului. Banca va va spune clar in aceste documente care este valoarea imprumutului, durata contractului, tipul de dobanda aplicat, suma totala de rambursat si, foarte important, care sunt toate costurile aplicate.

Bancherii nu vor mai putea sa-si execute silit datornicii ca pana acum. Vor trebui mai intai sa faca dovada ca le-au oferit solutii de reducere a ratelor, prin rescadentari, reesalonari sau acordarea unor reduceri. Daca se ajunge, totusi, la executarea silita, banca nu mai poate incasa dobanzi.

„Un consumator are dreptul sa vanda direct bunul ipotecar, are dreptul in orice moment sa ramburseze anticipat creditul fara costuri, creditorilor le este interzis sa creasca valoarea comisioanelor sau sa adauge noi costuri", a declarat Bogdan Pandelica, presedintele ANPC conform digi24.ro.

Sunt impuse reguli si pentru firmele de recuperari, care nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici. Nu vor mai putea nici sa-i caute la serviciu, sa le lase in usa avertismente ori sa-i sune dupa ora 20.00.

Mai mult, potrivit ordonantei, clientul va avea dreptul sa-si converteasca imprumutul, oricand pe parcursul derularii acestuia, in alta moneda decat cea in care a luat creditul, la valoarea cursului de schimb a Bancii Nationale din ziua solicitarii.

Toate aceste prevederi se aplica doar celor care vor lua credite dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei, nu si celor care s-au imprumutat deja.

Actualii datornici cer si ei o mai mare protectie impotriva bancilor.

Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare: „E foarte important sa existe acest triunghi legislativ, pe de o parte - legea darii in plata, pe de alta parte legea conversiei creditelor in franci in moneda nationala si legea insolventei personale, astfel incat consumatorii sa poata alege acea varianta care le este lor cea mai favorabila".

Noile reguli au la baza directive europene care ar fi trebui sa fie in vigoare si in Romania inca de acum sase luni.

Practici interzise:

- hartuirea sau abuzarea datornicilor

- contactarea datornicului la locul sau de munca

- contactarea rudelor datornicului

- afisarea la usa casei de somatii, notificari

- comunicarea cu datornicului intre orele 20:00 - 09:00.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: credite, banci, reguli
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii