ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-06-2015, ora 13:05

Se dubleaza alocatia pentru copii. Cati bani primesc copiii de la stat in restul Europei

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis va promulga dublarea alocatiilor pentru copiii tocmai de 1 iunie, ca un cadou facut de Ziua Copiilor, dupa ce deputatii au votat miercuri un amendament propus de PNL prin care alocatiile de stat au crescut de la 42 la 84 de lei.

Deputatii au adoptat, miercuri 28 mai, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.65/2014 cu un amendament al PNL care prevede ca alocatia de stat pentru copii sa creasca de la 42 la 84 de lei.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va promulga noua lege tocmai de Ziua Copilului, in timp ce premierul Victor Ponta a venit cu ideea unor alocatii diferentiate pentru copii, in functie de veniturile parintilor. Ministerul Muncii a cerut opinia Curtii Constitutionale pe aceasta tema.

In timp ce copiii din Romania de peste 2 ani vor primi de la stat suma de 18 euro pe luna, incelelalte state din UE sumele sunt mult mai mari, parintii fiind stimulati sa sustina natalitatea.

In Olanda, alocatia standard pentru copii creste o data cu varsta copilului si se acorda trimestrial. Pana la varsta de 5 ani, fiecare copil primeste 191 euro la trei luni (63 euro pe luna), daca are intre 6 si 11 ani, primeste 232 euro pe trimestru (77 euro), iar dupa 11 ani, pana la 17 ani statul olandez ii aloca 273 euro (91 euro lunar).

Copiii olandezi se pot incadra si la o indemnizatie suplimentara - asa numitul Child Budget, suma acordata lunar de Guvern, cu un cuantum variabil in functie de anumite conditii.

In Italia, alocatia lunara ajunge la 258 euro pe luna, iar in Suedia alocatiile variaza intre 120 euro si 218 euro per copil, in functie de numarul de copii din familie.

In Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizatii acordate copiilor. Exista o alocatie standard (Child Benefit), care reprezinta aproximativ 100 euro pentru primul copil si cate 65 euro pentru ceilalti copii.

La acesti bani se adauga asa-numitul Child Tax Credit, alcatuit dintr-o suma fixa echivalenta a 646 euro pe an (54 euro lunar), plus o suma variabila, dependenta de anumite conditii si venituri, dar care poate ajunge la 3.226 euro pe an (268 euro lunar).

Mai exista si un fond special in care statul britanic depune bani pentru un copil pana la varsta de 18 ani, fara posibilitatea de a fi scosi mai devreme. Suma poate ajunge la echivalentul a 4.400 euro pe an (366 euro lunar).

In Irlanda, alocatia pentru fiecare copil este de 130 euro (in cazul primilor trei nascuti) si de 140 euro de la al patrulea copil in sus. Ca si britanicii, irlandezii mai acorda si alte subventii si ajutoare copiilor care pot dubla sau chiar tripla aceasta suma.

Ungaria aloca 63 de euro lunar copiilor; chiar si Bulgaria da mai multi bani: 13 euro lunar.

Germania plateste cate 164 euro pentru primul copil si mareste sustinerea pana la 170 euro pentru al treilea.

In Finlanda, alocatia pentru priimul copil este de 104 euro pe luna, pentru al doilea copil de 115 euro si ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.
Paradox: Copiii din Romania sunt cei mai fericiti din lume

Copiii din Romania sunt mai saraci decat adultii

In Romania sunt 3,74 milioane copii, la o populatie de 20 de milioane locuitori, procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala fiind de 48,5%, pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria 51,5%, dar la mare distanta de media europeana 27,7% (conform Eurostat).

Conform INS, in 2013, rata saraciei relative in randul copiilor este de 32,1%, semnificativ mai ridicata decat cea a populatiei adulte, 21,5% (18-64 ani) sau in varsta, 15% (65 de ani si peste). Astfel ca rata deprivarii materiale severe, in randul copiilor, comparativ cu populatia adulta, era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).

Pentru ameliorarea acestei situatii injuste la adresa copiilor, marirea alocatiei de stat pentru copii reprezinta una dintre masurile esentiale ce poate inregistra un impact pozitiv imediat.

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: alocatii, copii, europa
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii