Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Se deschide Muzeul vivant Agapia
Articol de Madalina IrimiaMuzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi anunta deschiderea Muzeului vivant Agapia, organizat in Manastirea Agapia, din judetul Neamt.
Intre Manastirea Agapia si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, a fost incheiat un parteneriat pentru cercetarea patrimoniului cultural detinut de ansamblul monahal si valorificarea stiintifica a acestuia, specialistul desemnat fiind muzeograful Eva Giosanu. Rodul primilor ani de colaborare s-a concretizat in remodelarea expozitiei permanente a Muzeului de arta N. Grigorescu, precum si a Casei memoriale Al. Vlahuta, vernisate in data de 19 iulie 2012. Ultima faza a proiectului o constituie infiintarea unei noi unitati muzeale intitulate: Muzeul vivant Agapia, al carui deschidere va avea loc duminica, 11 august 2013, orele 16.00. Noul muzeu are un format de pionierat, propunand vizitarea integrala a unei case monahale, functionala si populata.
De asemenea, pe langa casa propriu-zisa, muzeul detine si trei ateliere functionale: atelierul de tesut si broderie, atelierul de olarit, precum si pe cel de brutarie. Toate activitatile se desfasoara in prezenta publicului, care se poate implica direct, in observarea si incercarea diverselor operatiuni. Cu aceasta ocazie, redam obstei de maici a manastirii Agapia, atelierul de olarie, redeschis iata, dupa o perioada de 53 de ani de inactivitate. Vechiul atelier, ce a functionat pana in anul 1960, se formase sub indrumarea mesterilor olari proveniti din centrele Lespezi - Iasi si Mihaileni - Botosani. Redeschiderea centrului precum si indrumarea maicilor a fost posibila cu ajutorul mesterului olar Marcel Mocanu din localitatea Branistea - Galati. Intentionam ca la deschidere sa participe si o parte din marii olari ai Moldovei: mesterul Gheorghe Smerica, ajuns la venerabila varsta de 90 de ani, provenit din Mihailenii Botosanilor, mesterul Gheorghe Andrei din satul Poiana, comuna Deleni - Iasi, centru renumit pentru ceramica neagra ornamentata cu piatra si mesterul Marcel Mocanu din Branistea - Galati, neobosit artizan al ceramicii traditionale moldovenesti.
Deschiderea oficiala se va face in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care va sfinti noul asezamant cultural.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email