ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-03-2015, ora 14:21

Se anunta schimbari majore in invatamant. Ce modificari vrea sa faca ministrul Educatiei

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Educatiei Sorin Campeanu a vorbit despre ce si-ar dori sa schimbe in actualul sistem de invatamant.

"Desi ca medie ponderata (la simulare n.r.) avem o crestere de 8% fata de rezultatele simularii de anul trecut, apreciez aceste rezultate ca fiind ingrijoratoare. in anii trecuti, aveam 500.000 de absolventi de liceu fara BAC, este o problema nationala. Avem problema curriculumului, intr-un proces de modernizare, trebuie tratat cu profesionalism. Trebuie adaptat la nevoile sistemului, cat si la nevoile mediului socio-economic. Poate avem o problema si cu modul de formulare al subiectelor. La nivelul Ministerului Educatiei functioneaza o serie de institutii subordonate: Centrul national de evaluare si examinare, dar si Institutul de stiintele Educatiei, care se ocupa cu realizarea "curriculei". Subiectele de examen si responsabilitatea manualelor sunt insa la Centrul national de evaluare si examinare", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Campeanu.

Totodata, ministrul Educatiei se gandeste sa introduca si bacalaureatul diferentiat.

"Pe viitor, luam in calcul un bacalaureat diferentiat, un bacalaureat profesional si un bacalaureat stiintific care sa-ti permita accesul la licenta, master, doctorat. Daca decizia s-ar lua in 2015, schimbarile s-ar aplica din 2019. Este obiectivul nostru de a lua o decizie pana la inceputul anului scolar", a spus Sorin Campeanu.

In ceea ce priveste manualele alternative, ministrul a spus ca "trei manuale ar fi un numar rezonabil".

"Legea ne obliga la manuale alternative, ceea ce inseamna minimum 2 variante, pot fi 3. in momentul in care avem 8-10 manuale, sansele de a avea si variante neconforme de exprimare cresc. Trei manuale alternative ar fi un numar rezonabil. Profesorul nu are dreptul de a vinde manuale in clasa. stim ca se intampla, luam masuri cand se demonstreaza ca se intampla. Vorbim si de manuale, si de auxiliare. Din 2017, se schimba continutul programei incepand cu clasa a V-a", a precizat ministrul.

De asemenea, ministrul Sorin Campeanu a vorbit si despre cresterile salariale pentru profesori. "Sunt prevazute cresteri salariale de 5% intre si 5% in septembrie. imi exprim convingerea ca vom aplica legea salarizarii, un prim pas catre a avea salarii decente, la nivel european".

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii