STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
19-12-2015, ora 12:28
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Scutul antiracheta de la Deveselu devine operational. De cine ne protejeaza si cat a costat
Articol de Cristian Amariei Componenta terestra de la Deveselu a sistemului de aparare antiracheta AEGIS, impartit de SUA si de NATO, a fost declarata operationala vineri, dupa aproape doi ani de constructie si aproape 6 ani de la momentul in care Romania a fost de acord sa gazduiasca acest sistem.
Baza militara de langa Caracal va gazdui un sistem de radar si trei baterii de rachete interceptoare SM-3 IB, care au rolul de a intercepta rachete balistice intercontinentale sau cu raza medie de actiune, principalele amenintari identificate provenind dinspre Iran si Orientul Mijlociu. Desi Rusia se opune fatis acestui sistem de aparare, considerandu-l o amenintare impotriva careia sustine ca va muta in replica capabilitati militare in Crimeea sau Kaliningrad, oficialii americani si romani subliniaza insistent ca acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei si ca nici macar nu are capacitatea de a submina capabilitatile militare ale Rusiei. „Aceste declaratii dure nu trebuie si nu pot sa ne intimideze, caci Romania – prin apartenenta sa la Alianta Nord-Atlantica – este aparata mai bine ca oricand in istoria sa moderna si contemporana”, considera principalul negociator al Acordului privind scutul antiracheta, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.
Sistemul de aparare antiracheta amplasat la baza militara din Deveselu, sub comanda fortelor navale americane, a fost declarat operational vineri. Componenta sistemului terestru AEGIS de aici urmeaza sa intre intr-o perioada de teste, pana in primavara lui 2016, pentru a putea fi integrat cu sistemul maritim AEGIS, functional deja pe patru nave aflate in Marea Mediterana, cu baza la Rota, in Spania, precum si cu radarul instalat in Turcia si cu sistemul de comanda si control de la Ramstein, din Germania.
„Scutul antiracheta” de la Deveselu a inceput sa fie construit in 2013, iar Romania a fost de acord sa gazduiasca acest sistem in 2010, printr-o decizie a CSAT, in 2011 fiind semnat Acordul dintre Romania si SUA privind acest sistem antiracheta. Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) si radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de aparare impotriva rachetelor balistice cu raza medie si lunga de actiune, care este dezvoltat in comun de SUA si de NATO si care acopera intreaga Europa. Componenta de la Deveselu are rolul de a apara sudul spatiului european.
O baza similara cu Deveselu a inceput sa fie construita in acest an in Polonia, la Redzikowo, si este planificata sa devina operationala in 2018, moment in care intreg sistemul AEGIS ar urma sa fie complet.
Continuarea pe gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email