ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-01-2015, ora 09:57

Scumpirea francului i-a luat pe nepregatite si pe elvetieni. Acestia au luat cu asalt casele de schimb valutar care ramasesera fara euro

Articol de Cristian Amariei
"Stupefactie generala!", "Vant de panica!", Decizia BNS va incetini cresterea economica si va creste somajul","Asalt la ghiseele de schimb valutar!"- acestea sunt titlurile din presa elvetiana de azi dimineata, notand ca atat economistii cat si mediul politic au criticat decizia - surpriza de joi a Bancii Elvetiei care a dus la o puternica apreciere a francului in fata principalilor competitori- euro si dolarul american.

Au existat stabilimente financiare elvetiene care au suspendat retragerile de euro dupa ce au fost asaltate de clientii intrati in panica (cazul Postfinance). Sefa FMI, Christine Lagarde s-a declarat si ea surprinsa de miscarea bancherilor centrali elvetieni, mai ales ca in urma cu doar cateva zile numarul doi al Bancii Nationale declara ca fixarea plafonului de 1.2 in fata euro este o masura cheie a BNS. Citeste aici explicatiile date joi de guvernatorul Bancii Elvetiei. Pe cine si cum afecteaza scumpirea francului elvetian?

Exportatorii elvetieni sunt primii afectati. Ganditi-va ca miercuri, o firma elvetiana care produce creioane (e un exemplu) la 0.9 franci bucata incheie un contract de export cu o firma din Romania care ii va plati echivalentul a 1 franc/creion. Romanul va vinde creionul in piata cu 4 lei/bucata, castigand 25 de bani la fiecare creion vandut.

Afacerea ar fi asadar de 100.000 de franci (1x100.000), iar profitul firmei elvetiene ar fi de 10.000 de franci (0.1x100.000). Daca contractul a fost incheiat miercuri in lei iar plata si livrarea marfii urma sa fie facuta joi, elvetienii ar fi intr-o mare problema. Partenerii romani i-ar vira in conturi 374.000 de lei, care ar valora 86.500 de franci elvetieni (la noul curs de 4.32 lei/chf). Pe elvetieni, productia unui creion ii costa 0.9 franci, iar ei incaseaza echivalentul a 0,86 franci/creion, adica vand in pierdere, sub costul de productie.

Daca contractul e incheiat in euro, romanul are probleme, intrucat el va plati 432.000 de lei pe cele 100.000 de creioane, fiind evident ca nu le va mai putea vinde cu 4 lei fiindca ar fi in pierdere. Cum competitorii lui vand creioanele aduse din China cu 4,2 lei, romanul este scos din afacere.

Potrivit anuarului de comert international, obtinut de HotNews.ro, afacerile exportatorilor elvetieni in Romania erau la finele anului trecut de circa jumatate de miliard de franci elvetieni, jumatate dintre acestea reprezentand business din zona produselor farmaceutice. La randul lor, romanii exportau in Elvetia marfuri in valoare de circa 300 de milioane de franci elvetieni.

Integral pe hotnews.ro
Foto: ziar.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii