A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832335.1053.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Scrisoarea unei studente la Medicina: „Dragul meu viitor pacient, am primit spaga. Cu banii am cumparat branule”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-08-2015, ora 08:10

Scrisoarea unei studente la Medicina: „Dragul meu viitor pacient, am primit spaga. Cu banii am cumparat branule”

Articol de Cristian Amariei
Scrisoarea Alexandrei Dinica, o studenta la Medicina, in ceea ce priveste motivele care o conduc sa paraseasca tara pentru a munci onest in strainatate a facut inconjurul Internetului.

O mare parte din medicii romani aleg sa plece din Romania pentru a profesa in strainatate. in acest moment, sunt in medie aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte tari din Uniunea Europeana. Satui de salariile mici si de conditiile de lucru, mii de medici parasesc Romania in fiecare an.

"Dragi pacienti ai sistemului medical romanesc, dar mai ales drag viitor pacient,

Ma adresez tie cu respect si consideratie. Ma adresez tie in speranta ca iti vei rupe din timpul tau si ma vei asculta 10 minute, acum, aici, inafara oricarei imprejurari medicale, ma adresez tie ca de la om la om. Sunt inca studenta, inca un vlastar tanar, dar pentru tine, dragul meu viitor pacient, invat cu spor, ca atunci cand vei ajunge in cabinetul meu sa pot sa iti alin durerea. Sa stiu sa te ascult chiar si atunci cand imi vei povesti de toti nepotii tai, de cainele tau, sa am rabdare atunci cand vei veni suparat si poate nu imi vei adresa cele mai frumoase cuvinte, dar sa inteleg ca te doare si ca eu, doctorul tau, te vad poate in cea mai vulnerabila stare a ta, cea de boala. Pentru tine, dragul meu viitor pacient, am stat adesea treaza noaptea invatand teorie si mi-am sacrificat vacantele de vara prin spitale ca sa invat si partea practica, sa fiu foarte buna, ca atunci cand vei veni si imi vei spune cu ochii in lacrimi ca te doare, eu sa stiu sa fac tot ce e mai bun pentru tine. Si nu, nu iti spun asta cu gandul de a astepta ceva in schimb, vreau doar sa intelegi ca TU esti important pentru mine.

Si acum, pentru ca mi-am deschis sufletul in fata ta, vreau sa-ti mai spun ceva ... vreau sa plec din tara. inainte sa ma judeci, lasa-ma sa iti explic de ce, si vei intelege. Am inceput inca din anul 1 practica in spitale si incet, incet am ajuns sa inteleg cum functioneaza sistemul romanesc. Daca ai stii tu cate se intampla in culise si cum colegii mei de breasla incearca din rasputeri sa faca lucrurile sa mearga, chiar si asa, cu fonduri insuficiente, uneori cumparand ei din buzunarul lor anumite instrumente medicale (branule, seringi uneori chiar si propriile manusi chirugicale sterile ca sa poata opera) nu ai mai arata cu degetul rusinii catre cei ce poarta halate albe. E trist nu-i asa? Stiu ca esti foarte revoltat adesea cand vii la spital si trebuie sa astepti ore intregi "pana te baga cineva in seama", dar oare stii tu ca de cele mai multe ori colegii mei sunt depasiti de numarul de pacienti? Si cu toate acestea ei vor sa consulte toti pacientii. Stii tu ca atunci cand il vezi ca trece langa tine pe hol in graba, defapt nu se duce la cafea, ci alerga dintr-o parte in alta a spitalului pentru ca este chemat sa rezolve cazuri urgente? (ex – pacient internat cu stare grava care dezvolta o complicatie in care orice asteptare i-ar fi fatala).

Si mai stiu, dragul meu viitor pacient, ca esti foarte suparat din cauza unui aspect care se discuta atat de des in ultimul timp – SPAGA. Spaga in sistemul romanesc, nu numai in cel medical, este un obicei foarte vechi. Spune-mi, dragul meu viitor pacient, daca lucrezi in sistem de stat, fii sincer si spune-mi, ai primit vreodata sPAGa? Raspunde-ti tie in sinea ta si adu-ti aminte cum te-ai simtit cand ai luat prima ta spaga. Eu o sa-ti spun un secret ... si eu am primit spaga. Si spun primit , nu "luat" pentru ca nu am cerut (conditionarea actului medical si influentarea calitatii acestuia in raport cu banii primiti este poate cel mai josnic lucru pe care il putem face noi, cei cu halate albe). O pacienta a considerat ca acesta este un fel prin care ea imi poate multumi, desi am refuzat vehement de mai multe ori, ea a insistat, indesandu-mi banii in buzunar, spunandu-mi ca o jignesc daca nu accept. Acum spune-mi, tu, dragul meu viitor pacient , ce-ar fi trebuit sa fac eu in aceasta situatie? stii ce-am facut cu banii? Am cumparat manusi sterile si branule, pentru ca nu aveau suficiente in sala de operatie. Nu multe, dar am ales sa ii donez tot in scopul medicinii. si da ... mi-am luat si o cafea pentru ca trecusera 10 ore in care am stat cuminte pe langa mentorii mei sa invat si obosisem. Daca tu consideri ca trebuie sa fiu pusa la zid pentru atitudinea mea, fa-o, dar inainte de asta gandeste-te la tot ce ti-am spus. Nu neg faptul ca unii colegi nu merita sa se numeasca doctori, poate doar prestatori de servicii, coditionand actul medical fara scrupule, iar pe cei de care te-am auzit spunand ca s-au imbogatit pe spinarea ta si a altora ca tine, ei bine ... pentru ei vom purta o discutie separata. Dar pentru ceilalti, majoritatea, care isi sacrifica familia, timpul liber, chiar viata pentru tine, pentru voi si sunt tratati mai rau decat gunoierii (care sunt si ei oameni si merita tot respectul, merita sa le fie apreciata munca) pentru ei nu pot sa mai tac. Trebuie sa intelegi ca suntem amandoi parte a aceluiasi sistem subrezit de coruptie.

Continuarea pe rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii