Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Scrisoarea medicala, OBLIGATORIE din 1 iunie
Articol de Cristian AmarieiMedicii din spitale si policlinici vor da pacientilor, la externare, scrisoare medicala pentru doctorul de familie, si nu "fituici scrise de mana", iar cei din privat pot redacta astfel de acte daca au contract cu o casa de asigurari de sanatate, a spus vicepresedintele CMR, Constantin Carstea.
"De la 1 iunie, vom afisa in cabinete obligativitatea scrisorii medicale dupa externarea din spital sau dupa finalizarea investigatiilor din ambulatoriu. De asemenea, vom face precizarea ca scrisoarea medicala eliberata de medicul din privat care nu este in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate nu este valabila. Medicul de familie va colabora cu medicii de specialitate. Sa nu plimbam pacientii intre spital si cabinet pentru ca domnul profesor le-a dat o fituica scrisa de mana, in loc de scrisoare medicala. Pentru ca se vor supara si vor spune cum noi, medicii de familie, sa nu luam in considerare fituica domnului profesor", a spus vicepresedintele CMR, Constantin Carstea, luni, la conferinta Mediafax organizata la initiativa Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).
Tot CMR se gandeste sa ceara o perioada de gratie de sase luni pentru implementarea scrisorii medicale, timp in care cei care au ramas cu vechile obiceiuri "ale petecului de hartie" sa nu fie sanctionati.
"Doctorii din privat sa afle ca nu pot elibera scrisori catre medicul de familie, daca nu au contract cu CNAS, iar scrisoarea si reteta nu vor fi validate daca nu a fost bifata rubrica scrisoare medicala si reteta", a mai spus vicepresedintele CMR.
Carstea a vorbit totodata despre modul in care ar putea fi facuta riscograma.
"Sa poti sa faci o riscograma trebuie sa ai niste criterii de incadrare intr-o categorie terapeutica Aceasta se obtine prin examen clinic completat cu examen de laborator. Pentru examenul clinic, pot sa fie elaborate niste criterii care, automat, sa fie bifate cand au fost identificate, iar daca exista o suspiciune despre o alta afectiune, completezi cu investigatii de laborator, ca sa lamuresti suspiciunea respectiva. Dupa examenele clinice, poate fi o baterie de teste de laborator, importante pentru fiecare grup de afectiuni. Este foarte important sa stim cat isi poate permite, ce isi poate permite statul. Riscograma trebuie sa contina o incadrare intr-o categroie de boala", a adaugat Constantin Carstea.
Conferinta la care a vorbit vicepresedintele CMR este organizata de agentia Mediafax, la initiativa Societatii Nationale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internationale a Medicului de Familie, sarbatorita in fiecare an in 19 mai.
Marti, 20 mai, in a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinta specializata, dedicata medicilor de familie si practicienilor din domeniul sanitar, unde acestia vor putea afla noutati, vor primi sfaturi si se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.
Sursa: mediafax.ro
Foto: monitorulexpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email