ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-03-2013, ora 13:06

Scriitorul de romane SF britanic, DOUGLAS ADAMS, omagiat astazi de Google printr-un Doodle interactiv

Articol de Madalina Irimia

Douglas Noel Adams (n. 11 martie 1952 – d. 11 mai 2001) a fost un scriitor si dramaturg englez. Este cunoscut mai ales pentru seria sa Ghidul autostopistului galactic, care a inceput sub forma unei comedii radiofonice la BBC, in 1978, inainte de a deveni o "trilogie" de cinci carti care s-a vandut in peste 15 milioane de exemplare in timpul vietii lui, un serial de televiziune, spectacol de teatru, BD, joc pe calculator si film in 2005. Contributia lui Adams in domeniul radiofonic britanic este omagiata in cadrul Radio Academy's Hall of Fame.

A mai scris Dirk Gently's Holistic Detective Agency (1987) si The Long Dark Tea-Time of the Soul (1988). De asemenea, a scris in colaborare The Meaning of Liff (1983), Last Chance to See (1990) si trei povestiri pentru serialul de televiziune Doctor Who. O colectie postuma a scrierilor sale, incluzand un roman neterminat, a fost publicata in 2002 sub titlul The Salmon of Doubt.

Cunoscut printre fani ca "Bop Ad", din cauza semnaturii sale neinteligibile, Adams este cunoscut ca avocat al animalelor si al mediului, iubitor de masini rapide, al aparatelor de filmat si al lui Apple Mac. A fost un ateu notoriu, care se trezea dimineata filozofand: „Ma gasesc intr-o lume interesanta - ma gasesc intr-o gaura interesanta - care mi se potriveste perfect, nu? De fapt, mi se potriveste atat de bine, incat neaparat a fost facuta ca sa fiu in ea!”, Biologul Richard Dawkins i-a dedicat cartea, The God Delusion, scriind la moartea lui ca, „stiinta a pierdut un prieten, literatura un far calauzitor, muntele gorila si rinocerul negru un aparator galant”.

Unele dintre primele scrieri ale lui Adams au aparut in 1974 la televiziunea BBC2, in cadrul Footlights Revue. In West End, Londra, s-a jucat o versiune din Revue, ceea ce a dus la descoperirea lui Adams de catre Graham Chapman de la Monty Python. Cei doi au dat nastere unui scurt parteneriat scriitoricesc, lui Adams atribuindu-se scenariul unui episod (episodul 45: "Party Political Broadcast on Behalf of the Liberal Party in 1982") din Monty Python pentru o sceneta intitulata "Patient Abuse"; este unul dintre singurii doi oameni din afara membrilor originali de la Python caruia i-a fost atribuit vreun scenariu (celalalt fiind Neil Innes). In sceneta, un barbat injunghiat de o asistenta ajunge in biroul doctorului cu stomacul sangerand. Doctorul ii cere sa completeze o sumedenie de formulare inutile, inainte de a-i administra tratamentul. Adams a contribuit si la o sceneta a albumului Monty Python and the Holy Grail.

Douglas a avut doua aparitii scurte in a patra serie din Monty Python's Flying Circus. La inceputul episodului 42, "The Light Entertainment War", Adams se afla in spatele unei masti chirurgicale (pe post de Dr. Emile Koning, conform informatiilor de pe ecran), punandu-si manusile, in timp ce Michael Palin povesteste o sceneta care aduce in discutie o persoana dupa alta, dar nu incepe de fapt niciodata. La inceputul episodului 44, "Mr. Neutron", Adams incarca o racheta intr-o caruta condusa de Terry Jones, care aduna deseuri de metal ("Orice fier vechi..."). Cele doua episoade au fost lansate in noiembrie 1974. Adams si Chapman au colaborat si la alte proiecte in afara celor de la Python, printre care Out of the Trees.

Printre primele lucrari radiofonice realizate de Adams se numara scenete pentru The Burkiss Way (1977) si The News Huddlines. Episodul din 20 februarie 1977 de la Doctor on the Go (o continuare la serialul TV de comedie Doctor in the House) a fost scris tot de el, impreuna cu Graham Chapman.

Deoarece Adams avea dificultati in a vinde glume si povestiri, si-a luat o serie de slujbe ciudate, cum ar fi cea de portar la un spital, constructor de grajduri si curatator de cotete. A fost angajat ca garda de corp de catre o familie din Qatar, care isi facuse averea din petrol. Anecdotele despre aceasta slujba povestesc, printre altele, despre faptul ca familia a comandat la un moment dat cate putin din tot ce exista in meniul hotelului, a incercat toate vasele, apoi a trimis dupa hamburgeri. O alta poveste relateaza despre o prostituata care fusese trimisa la etajul pazit de Adams. Imediat ce ea a intrat s-au recunoscut si, o ora mai tarziu, cand ea a plecat, se spune ca ar fi afirmat: "Cel putin poti citi in timp ce iti faci meseria."

In 1979, Adams si John Lloyd au scris scenarii pentru doua episoade de o jumatate de ora din Doctor Snuggles: "The Remarkable Fidgety River" si "The Great Disappearing Mystery" (episoadele sapte si doisprezece). John Lloyd a fost co-autor si la doua episoade din seria radiofonica originala de la "Hitchhiker" ("Fit the Fifth" si "Fit the Sixth", cunoscute si cs "Episiadele cinci si sase), precum si la The Meaning of Liff si The Deeper Meaning of Liff. Lloyd si Adams au mai colaborat si la un proiect pentru un film de comedie SF bazat pe The Guinness Book of World Records, care i-ar fi avut in distributie pe John Cleese ca Secretar General al UN si ar fi prezentat o rasa de extraterestri care ii invingeau pe oameni in competitiile atletice, in timp ce oamenii obtineau recorduri la toate categoriile "absurde". Ultimul nu a trecut niciodata dincolo de stadiul de proiect.

Dupa succesul primei serii radiofonice din The Hitchhiker's Guide, Adams a devenit producator la BBC radio, lucrand la Week Ending si la o pantomima intitulata Black Cinderella Two Goes East. A parasit aceasta pozitie dupa sase luni, pentru a deveni editor de scenariu la Doctor Who.

Sursa: wikipedia.ro

     
Tag-uri: google, doodle, scriitor
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii