ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-12-2014, ora 13:02

Scoala din Pakistan, capturata de un comando rebel taliban. Bilantul victimelor: peste 100 de morti, dintre care 84 de copii

Articol de Madalina Irimia
Un comando rebel taliban a atacat marti dimineata o scoala pentru copii de militari de la Peshawar, cel mai important oras din nord-vestul Pakistanului, relateaza CNN. Armata a intervenit rapid; schimburi de focuri aveau loc marti dimineata in aceasta institutie, in care se afla in jur de 500 de elevi, majoritatea tinuti captivi. Potrivit Russia Today, care citeaza surse locale, un bilant revizuit al victimelor anunta 100 de morti, dintre care 84 de copii.

Asaltul a fost revendicat de Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare islamista rebela din tara, ca razbunare fata de ofensiva militara in curs impotriva sa, in bastioanele din zonele tribale din apropiere de Peshawar, a declarat Muhammad Khurasani, un purtator de cuvant al insurgentilor.

"L-am declansat in urma unei anchete care a aratat ca unii dintre copiii mai multor oficiali de rang inalt din cadrul armatei studiaza in aceasta scoala", a declarat el.

Un reprezentant al politiei locale a declarat ca bilantul ar putea creste, adaugand ca a auzit o explozie puternica, putand indica faptul ca unul sau mai multi atacatori ar fi putut sa detoneze bombe artizanale pe care le purtau asupra lor.

"Au avut loc schimburi de tiruri la scoala publica a armatei din Peshawar. Trupele au incercuit zona si-i cauta pe atacatorii rebeli", a declarat un oficial militar local. "Multi elevi si profesori au fost evacuati", a adaugat el, fara sa precizeze despre cate peersoane este vorba.

"Cinci sau sase persoane au intrat in scoala, inarmate si purtand uniforme militare. Doi elevi au fost raniti de focuri de arma", a precizat initial o sursa din scoala.

"Am trimis sase oameni pentru acest atac, inclusiv lunetisti si kamikaze", a confirmat pentru AFP Khurasani. "Acest atac este un raspuns la ofensiva Zarb-e-Azab, la valul de asasinate comise in randul talibanilor si la hartuirea rudelor lor", a adaugat purtatorul de cuvant TTP.

"Ei au primit ordin sa traga asupra tuturor elevilor adulti, dar sa ierte copiii, chiar daca sunt ai (sefului armatei) generalul Raheel Sharif sau ai (premierului) Nawaz Sharif", a continuat purtatorul de cuvant taliban.

Armata poarta de mai multe saptamani o ofensiva de amploare impotriva TTP - un aliat al retelei teroriste Al-Qaida si care a lansat un razboi sfant (jihad) contra Guvernului de la Islamabad in 2007 -, in principalul refugiu al gruparii, Waziristanul de Nord, o zona tribala situata la frontiera cu Afganistanul.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii