ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-09-2015, ora 11:36

Schimbarile climatice creeaza conditii fara precedent pentru fenomenul El Nino

Articol de Cristian Amariei
Schimbarile climatice au creat conditii fara precedent pentru actualul fenomen climatic El Nino, a carui perioada de maxima intensitate va fi intre lunile octombrie si ianuarie, potrivit unor experti din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), semnaleaza EFE.

In contextul prevederii unei incalziri a apelor de la suprafata Pacificului tropical, fenomenul in desfasurare El Nino va fi probabil unul dintre cele mai puternice produse din 1950 si pana in prezent, dupa cele inregistrate in perioadele 1972/1973, 1982/1983 si 1997/1998.

Oamenii de stiinta iau in calcul faptul ca in luna august temperaturile suprafetei apei au fost deja cu 1,3 — 2 grade Celsius peste medie, depasind cu un grad pragurile obisnuite ale fenomenului El Nińo.

Efectele fenomenului El Nino se fac deja simtite in unele regiuni ale lumii in mod diferit si vor fi mai evidente in urmatoarele 4 — 8 luni, potrivit OMM, agentie stiintifica a Natiunilor Unite si autoritate in materie.

In general, acest fenomen climatic poate provoca puternice precipitatii — si, prin urmare, inundatii — in America Latina, Asia, Oceania si Africa, cu episoade de seceta in alte zone din aceleasi regiuni.

Acum insa tarile afectate au mai multe cunostinte si experienta, ceea ce le poate ajuta sa ia masuri de prevenire efective, a apreciat Maxx Dilley, director in cadrul OMM, prezentand cele mai recente informatii despre evolutia fenomenului El Nino.

Expertul a mentionat cazul Republicii Peru, tara care, dupa Chile, a renuntat sa gazduiasca Raliul auto-moto Dakar 2016 din cauza riscului de inundatii sau alunecari de teren in zone care faceau parte din traseu.

Ceea ce este complet diferit de la aparitia ultimului fenomen El Nino (1997/1998) este faptul ca fenomenul climatic actual se desfasoara in conditii noi, influentate de schimbarile climatice.

De atunci, "lumea s-a schimbat mult" iar stratul de gheata al Marii Arctice s-a redus la niveluri minime si s-au pierdut pana la un milion de kilometri patrati de suprafata inzapezita din emisfera nordica, a explicat David Carlson, director de program in cadrul OMM.

Din perioada 1997/1998 nu a mai fost observata prezenta fenomenelor El Nino si La Nina (fenomenul climatic contrar, caracterizat prin temperaturi scazute ale apei de la suprafata Oceanului Pacific, in zona ecuatoriala), fapt considerat neobisnuit.

In situatia actuala — cu reducerea stratului de gheata in Marea Arctica si incalzirea Pacificului tropical — "nu stim ce se va intampla", a spus David Carlson. "Realmente nu stim pentru ca nu avem precedent pentru aceasta situatie', a subliniat el.

Caracteristicile fenomenului El Nino cunoscute pana acum conduc la concluzia ca provoaca o crestere a intensitatii ploilor pe coasta de vest a Americii de Sud (mai ales in Ecuador si Peru), precum si in tarile din Cornul Africii. in schimb, apare seceta in Australia, Indonezia, sud-estul Asiei si sudul Africii.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: schimbari, clima, el nino
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii