ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-08-2014, ora 17:18

Schimbarea la Fata, ziua in care NU e bine sa te certi, sa pleci in calatorie sau sa te piepteni

Articol de Madalina Irimia

SCHIMBAREA LA FATA, sarbatorita de crestinii ortodocsi la 6 august, semnifica momentul in care Hristos a luat pe ucenicii Sai si a urcat pe munte si acolo fata Lui a aparut stralucind. Vesmintele Lui au devenit albe ca zapada, iar ucenicii au putut vedea Lumina dumnezeiasca. In traditie, s-au transmis mai multe obiceiuri si traditii legate de aceasta zi.

SCHIMBAREA LA FATA a Domnului este una dintre marile sarbatori ale crestinismului. In aceasta zi nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea sarbatoare. Fetele sunt sfatuite sa nu se pieptene in aceasta zi, pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste nici iarba.

Sarbatoarea a prilejuit de-a lungul timpului aparitia a numeroase superstitii, traditii, obiceiuri asociate in spatiul popular romanesc mai ales cu transformarile naturii si oamenilor aduse de sosirea toamnei. Odata cu 6 august, atunci cand se celebreaza acest eveniment religios, frunzele incep a se vesteji si ingalbeni, apele a se raci, pasarile calatoare pornesc a-si croi drum spre tarile calde iar gandacii si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pregatindu-se pentru iarna. Schimbarea la fata a Domnului poarta si numele popular de "Obrejenie" ori "Pobrejenie", cuvant avand semnificatia de "probozire", adica ocarare sau certare a oamenilor neascultatori pe parcursul anului pe cale de a sosi.

Schimbarea la Fata a Mantuitorului reprezinta data la care Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina, in timp ce Iisus se ruga.

Schimbarea la fata, 6 august constituie, de asemenea, un moment important in calendarul viticol: in aceasta zi nu se lucreaza si la biserica se duc poame din noua recolta, se binecuvanteaza si se impart, scrie agenda.ro.

In aceasta zi nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea sarbatoare. Fetele sunt sfatuite sa nu se pieptene in aceasta zi, pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste nici iarba.

In aceasta zi se interzice scaldatul. De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat." (Memoria Ethnologica) Explicatia este cu totul alta: apele fiind de acum tot mai reci, creste riscul imbolnavirilor. Praznicul Schimbarii la fata a Domnului readuce aminte de revelatia stralucirii divine a lui Hristos de pe Muntele Tabor din Galileea (Matei 17:1-6; Marcu 9:1-8; Luca 9:28-36).Dupa ce le-a adus la cunostiinta ucenicilor sai ca urmeaza sa fie ucis in Ierusalim (Matei 16:21), Hristos, impreuna cu Sfantul Petru, Sfantul Iacob si Sfantul Ioan, a urcat pe inaltul munte. Aici, asa cum consemneaza Matei, "S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina."

In aceasta zi trebuie sa se tina cont de traditii si obiceiuri pentru spor si sanatate:

- nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fi certat deoarece asa vei fi tot anul;

- fetele nu trebuie sa se pieptene deoarece podoaba capilara va stopa din crestere;

- nu se spala in aceasta zi deoarece o sa fiti napaditi de plosnite si paduchi;

- femeile insarcinate, daca vor posti in aceasta zi, vor avea parte de o nastere usoara si de copii sanatosi;

- este bine de evitat calatoriile deoarece se spune ca va veti rataci;

- pentru spor si sanatate, in aceasta zi se duc la biserica ofrande, in special struguri, care se sfintesc si se impart in memoria rudelor decedate.

Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei, se spune ca vor muri pana la sfarsitul anului.

Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos are ca semnificatie momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Sau.

Pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre patima si moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.

In popor, aceasta sarbatoare este praznuita pe data de 6 august si este privita si ca inceputul toamnei.

Sursa: realitatea.net

Foto: ipatele.iasi.mmb.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii