ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-01-2016, ora 10:19

Schimbare majora la RCA in 2016. Repari masina pe propria polita

Articol de Cristian Amariei
RCA s-ar putea scumpi in 2016 pentru soferii cu multe amenzi si masini puternice. Asiguratorii vor sa acceseze baza de date a Politiei si sa calculeze costul politei RCA pe baza istoricului de risc in trafic al soferului. De asemenea, am putea sa ne reparam masina pe propriul RCA, in cazul unui accident. Autoritatea pentru Supravegherea Financiara a inceput inca de anul trecut discutiile pe acest subiect si are deja o lista scurta de modificari.

In acest an un nou proiect de lege va scumpi, pentru unii soferi, polita RCA. Deocamdata, propunerile sunt in dezbatere, insa exista o lista scurta agreata de partile care au participat la negocieri. „ASF a demarat deja procesul de constituire a grupurilor de lucru si isi doreste ca toate propunerile de modificari ale legislatiei primare sa poata fi formulate intr-un timp cat mai scurt, in prima parte a anului 2016“, au declarat pentru Capital, oficialii ASF, ca raspuns la o solicitare. Dezbaterile pe modificarea Nor­mei RCA incep, in acest an,pe 25 ianuarie, in Parlament.

„In cadrul discutiilor purtate in luna decembrie 2015 in Parlament, s-a concluzionat asupra necesitatii de a se aduce unele modificari asupra cadrului legal al asigurarilor, in principal asupra reglementarilor privind RCA. in acest sens, la nivelul ASF s-a constituit un grup de lucru ce va urmari formularea unor propuneri pentru actualizarea Legii 136/1995 si pentru revizuirea normelor privind RCA“, au declarat pentru Capital, oficialii Autoritatii pentru Supravegherea Financiara, institutie care monitorizeaza piata asigurarilor. La ultima intalnire din Senat, de anul trecut, partile implicate au agreat ca RCA nu se va scumpi in functie de varsta soferului. Se ia in calcul o schimbare a algoritmului de calcul al politei RCA prin introducerea de coeficienti relevanti profilului de risc al consumatorului. Scumpirile vor fi doar in cazul unor categorii de soferi, spun oficialii ASF

Apreciem ca demersurile initiate vor determina o evaluare mai corecta a riscului, astfel incat fiecare consumator sa plateasca un pret cat mai apropiat de nivelul riscului preluat de societatea de asigurare, ceea ce inseamna ca tarifele pot avea evolutii diferite in functie de particularitatile fiecarui segment de clienti“, potrivit ASF.

Pretul RCA, calculat cu CNP-ul soferului

Polita RCA va fi calculata in baza a 2 parametri importanti: CNP-ul soferului si performantele tehnice ale autovehiculului. Asta inseamna ca pretul politei RCA va oscila in functie de cazierul de accidente al soferului si de dotarile tehnice ale masinii. Mai exact, RCA va fi mai scump daca soferii au amenzi pentru viteza excesiva, trecere pe culoarea rosie a semaforului sau depasire pe contrasens. Asiguratorii ar urma sa aiba acces la baza de date a Politiei. Iar acest lucru a fost negociat de catre Autoritatea pentru Supravegherea Financiara. „In anul 2015 au fost purtate mai multe discutii cu reprezentanti ai DRPCIV, concluzionandu-se asupra necesitatii introducerii unor modificari de ordin legislativ pentru a se putea asigura accesul asiguratorilor la informatii privind istoricul soferilor. De asemenea, exista si anumite limitari tehnice (bazele de date ale Politei nu sunt adaptate pentru a prezenta informatii complete privind soferul, vehiculul si proprietarul vehiculului), dar si limitari din perspectiva asigurarii confidentialitatii unor informatii cu caracter personal (restrictii impuse de legislatia in vigoare)“, au explicat oficialii ASF, in urma solicitarii Capital.

De asemenea, masinile cu multi cai putere sunt mai predispuse la accidente, prin urmare ar trebui sa fie asigurate mai scump. Pe de alta parte, masinile cu multe dotari care usureaza franarea sau redresarea masinii in cazul in care soferul pierde controlul, vor avea un RCA mai ieftin.

Repara-ti masina pe propriul RCA

Una dintre modificarile aflate pe lista scurta este si posibilitatea repararii masinii pe propriul RCA. „ASF analizeaza inca din anul 2011 astfel de solutii pentru asigurarea unor servicii de calitate si pentru rezolvarea unor probleme de pe piata RCA. Decontarea directa poate fi una din solutiile importante de crestere a calitatii serviciilor pe piata asigurarilor, ce poate fi implementata intr-un climat de stabilitate a pietei. Speram ca in anul acesta sa se faca pasi importanti in aceasta directie, in principal in ceea ce priveste problemele privind regresele intre societati“, au declarat oficialii ASF.

La dezbaterile din decembrie din Parlament, s-a discutat despre posibilitatea repararii unui autovehicul in baza propriului RCA, urmand ca asiguratorul RCA al persoanei nevinovate sa isi recupereze despagubirea de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate. Pentru a se putea realiza acest lucru, va fi necesara crearea unei Case de compensari la care fiecare asigurator RCA va fi obligat sa contribuie o suma proportionala in functie de cota de piata in segmentul RCA. Acea Casa de compensari va opera acele plati intre societatile de asigurari participante in segmentul RCA“, a declarat pentru Capital, Cristian Muntean, presedintele ASSAI. Aceasta varianta este una foarte plauzibila, spun oficialii ASF. „In ceea ce priveste posibilitatea introducerii decontarii directe, sunt analizate alte exemple de la nivel european, necesitatea infiintarii unei case de compensari fiind extrem de plauzibila. Deocamdata nu va putem oferi alte cifre“, au conchis acestia.

Potrivit lui Cristian Muntean, in acest fel, se vor schimba criteriile de selectie a unui asigurator RCA.

Daca in prezent, criteriul de baza este „pretul cel mai scazut“, prin noul sistem, un asigurat RCA va deveni mai responsabil in alegerea societatii de asigurari, avand ca si criteriu „seriozitatea societatii de asigurari“ care il va despagubi in caz de dauna.

RCA pe ce perioada vrei

O alta modificare luata in calcul de Autoritatea pentru Supravegherea Financiara este posibiiltatea fragmentarii politei RCA pentru o perioada de timp determinata de consumator, in functie de necesitatile existente. Astazi, polita de asigurare obligatorie poate fi doar cumparata pentru o perioada de 6 luni sau un an (exceptie facand autovehiculele aflate in etapa premergatoare inmatricularii, cand polita RCA este pentru o luna).

Modificarea va permite unui sofer sa isi faca asigurare RCA si pentru o perioada de o luna si jumatate sau 4 luni si 10 zile, de exemplu. In ceea ce priveste posibilitatea intreruperii asigurarii RCA, se ia in calcul ca acest lucru sa se faca printr-o simpla notificare catre Asigurator sau Broker pentru perioada in care autovehiculul nu este utilizat.

Pret de referinta emis de ASF

O alta concluzie a discutiilor avute cu ASF, transportatori, service-uri si asiguratori este emiterea unui pret de referinta pentru polita RCA dupa care sa se ghideze asiguratorii. Acest lucru ar urma sa fie facut de ASF periodic, pe criterii de varsta pentru masinile aflate in proprietatea persoanelor fizice iar pentru persoanele juridice, in functie de tonajul masinii.

„ASF este in curs de initiere a unui proiect ce vizeaza cresterea transparentei fata de consumatori, inclusiv prin publicarea unor date statistice privind daunalitatea si preturile de referinta pe diferite segmente de asigurati“, au confirmat pentru Capital, oficialii ASF. O noua modificare ar putea fi eliminarea riscului aferent Cartii Verzi (pentru daune ce au loc inafara tarii) doar pentru autovehiculele de transport persoane care isi desfasoara activitatea doar in Romania.in prezent, tramvaiele, troleibuzele, parcul RATB plateste in polita RCA, ca si cum acel autovehicul ar putea avea accidente in afara tarii.
     
Tag-uri: rca, modificari, pret
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii