A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817803.2608.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Scandalul plafonarii tarifelor RCA se muta de la Guvern in Comisia Europeana. Ce reclama asiguratorii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-11-2016, ora 10:10

Scandalul plafonarii tarifelor RCA se muta de la Guvern in Comisia Europeana. Ce reclama asiguratorii

Articol de Madalina Irimia
Scandalul plafonarii tarifelor pentru polita de asigurare obligatorie auto (RCA) continua. Dupa ce Executivul a adoptat, miercuri, Hotararea de Guvern care prevede plafonarea tarifelor pentru polita RCA, pe o perioada de sase luni, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a anuntat, joi, ca a sesizat Comisia Europeana, pe aceasta speta. Concret, UNSAR sustine ca plafonarea tarifelor RCA incalca un principiu de baza prevazut de Constitutia Romaniei, cel al unei piete libere, concurentiale, dar si normele europene in vigoare, respectiv Directiva 2009/138/CE si Tratatul de functionare al Uniunii Europene, "existand premisele ca Romania sa fie sanctionata pentru incalcarea legislatiei comunitare".

UNSAR, care reprezinta 22 de companii de profil, cu o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari, a sesizat Comisia Europeana pe tema plafonarii tarifelor RCA, acuzand incalcarea normelor europene in vigoare. UNSAR sustine ca "atat plafonarea unor tarife in absenta unui sistem general de control al preturilor, cat si posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protectie pentru o anumita industrie sunt interzise". In contextul in care "Romania nu are un sistem general de control al preturilor", UNSAR afirma ca "este imposibil din punct de vedere legal sa aiba un cadru care sa se refere strict la piata de asigurari".

"Mai mult, modul in care au fost emise aceste reglementari conduce la ideea ca aceasta masura a fost luata doar pentru a raspunde la presiunile transportatorilor, invocandu-se o situatie de criza in piata. Aceasta criza nu a putut fi fundamentata economic, printr-o analiza financiara solida a pietei de transporturi din Romania", arata UNSAR in cadrul unui comunicat de presa.

Potrivit UNSAR, criza invocata se regaseste la nivelul societatilor de asigurare si reasigurare care, in ultimele noua luni, au primit infuzii de capital de la actionarii straini in valoare de 90 de milioane euro, iar afacerile pe aceasta linie au generat pierderi uriase: 2,8 miliarde lei in noua ani.

"In urma masurilor aprobate de Guvern, pierderile societatilor de asigurare vor creste si nu se vor limita doar la cele sase luni prevazute pentru plafonare de Ordonanta de Urgenta 54/2016, ci isi vor face simtite efectele pe o perioada mult mai lunga, greu de estimat, dat fiind specificul asigurarii RCA: segment de asigurari “cu coada lunga” (long tail), ceea ce inseamna, in principiu, ca nu functioneaza pe sistemul prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp. De exemplu, o dauna cu vatamari corporale poate genera obligatii de plata pentru asigurator pe o perioada indelungata, de pana la 20-30 de ani", mai precizeaza aceeasi sursa.

Executivul a adoptat, miercuri, Hotararea de Guvern privind stabilirea nivelului maxim al primelor de asigurare in cazul RCA, incluzand in anexa si tarifele pentru autovehiculele electrice, omise in proiectul publicat de Ministerul Finantelor, saptamana trecuta. Totodata, tarifele de prima maxime se vor aplica de catre societatile de asigurare pe o perioada de sase luni de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului.

Hotararea va intra in vigoare in zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Mai multe detalii aici
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii