A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832942.3761.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sapte ingrediente culinare care isi pierd proprietatile de folosire mai repede
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-05-2015, ora 12:11

Sapte ingrediente culinare care isi pierd proprietatile de folosire mai repede

Articol de Cristian Amariei
Ingredientele culinare au un termen limitat in care pot fi folosite la prepararea mancarurilor, iar pentru unele dintre acestea data expirarii inscrisa pe ambalaj reprezinta in fapt un termen de consum prelungit fata de cel real, in care produsele pot fi valorificate fara ca proprietatile lor sa se modifice, scrie portalul huffingtonpost.com.

Sapte ingrediente alimentare isi pierd proprietatile mult mai repede decat se crede, insa acest lucru depinde in mare masura de recipientul si mediul in care sunt pastrate si de clima fiecarei regiuni.

1. Faina

Faina are o perioada de folosire de aproximativ jumatate de an, insa poate deveni ranceda sau in ea pot aparea insecte dupa o anumita perioada de timp daca este mentinuta la o temperatura ridicata. Trebuie pastrata in locuri uscate si reci, fara umiditate. Frigiderul este un loc indicat pentru pastrarea fainei in recipiente de sticla.

2. Condimentele

Condimentele sunt des folosite in mancare, in unele regiuni ale globului fiind reprezentative pentru bucatariile locale, iar unele tari din Asia sau Orientul Mijlociu avand o adevarata industrie e mirodeniilor pentru gatit. Potrivit lui Karen Page, autorul lucrarii 'The Flavour Bible', condimentele rezista o perioada maxima de la sase la douasprezece luni, timp in care pot fi folosite optim la gatit fara sa isi piarda din proprietati. Desi nu se altereaza ca alte alimente de baza, ele isi pierd din savoare si din proprietati si cand sunt vechi nu mai au acelasi efect asupra mancarii.

3. Orezul brun

Orezul brun rezista intre sase si opt luni, timp in care poate fi folosit optim la pregatirea diferitelor preparate culinare. Orezul alb insa are o durata de folosire extinsa de pana la patru sau cinci ani, daca este pastrat corespunzator. Orezul brun poate deveni ranced daca nu este pastrat departe de umiditate sau caldura.

4. Alunele

In functie de tipul de alune, acestea pot avea o perioada optima de folosire ce variaza intre cateva luni si pana la un an de zile. Migdalele rezista cel mai mult intre 9 si 12 luni, acaju si arahidele rezista intre sase si noua luni. Nucile pecan, specifice Americii de Nord, au o durata de folosire de pana la sase luni. Fisticul, cu o larga varietate in utilizare la salate, fripturi sau inghetata, are o perioada optima de folosire de pana la trei luni. Semintele de pin, cu gustul lor usor dulce si o aroma apropiata de cea a untului, sunt folosite la paste, orez, salate, preparatele pe baza de orez sau quinoa, avand o perioada de folosire de pana la una sau doua luni. Frigiderul ofera mediul optim pentru conservarea acestora in recipiente din sticla.

5. Cerealele

De la deschiderea pachetului de cereale acestea pot fi consumate intr-o perioada de pana la patru sau sase luni, iar daca pachetul nu a fost desfacut pot fi pastrate pana la sase sau opt luni. in oricare din aceste situatii cerealele trebuie pastrate intr-un mediu ferit de umiditate.

6. Ketchup

Datorita compozitiei sale bogate in conservanti, ketchupul are o durata mare de folosire. Dupa desigilarea recipientului, ingredientul poate fi folosit pana la un an de zile daca este pastrat in frigider, iar daca este sigilat poate fi pastrat pana la 2 ani de zile. Dupa desfacerea sticlei, daca se observa separarea lichidului de masa densa concentrata a ketchupului, atunci acesta nu mai are proprietatile optime de folosire si gustul nu mai este acelasi.

7. Uleiurile de gatit

Uleiurile de gatit au consistenta necesara pentru imperecherea optima a diferitelor ingrediente culinare. Sunt des folosite la salate, in prepararea mancarurilor calde sau la prajituri. Tehnologiile moderne diferite folosite pentru realizarea uleiurilor valorifica foarte bine ingredientul de baza din care sunt produse. insa nu toate uleiurile au o perioada mare de utilizare. Uleiul de masline poate fi folosit pana la doi sau trei ani, insa uleiul din struguri nu rezista mai mult de trei luni, indiferent daca sticla a fost sau nu deschisa. Portalul EatByDate.com ofera o lista extinsa a diferitelor tipuri de uleiuri folosite la gatit, si perioadele de timp optime in care acestea pot fi folosite. Uleiul de trufe, care aduce un plus de savoare fantastic unui risotto cu ciuperci, are o durata optima de folosire de la desigilare de pana la patru sau sase luni.

Pastrarea ingredientelor in recipiente de sticla dedicate, inchise etans, intr-un mediu rece si lipsit de umiditate le mentine proprietatile principale, putand fi folosite cu incredere, insa permanent trebuie tinut cont de perioada optima de folosire a fiecaruia de la momentul desfacerii recipientului in care a fost comercializat.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii