Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Sapte greseli in administrarea banilor, pe care toata lumea le face. Sfaturile specialistilor
Articol de Cristian AmarieiStudiile realizate in SUA in ultima perioada arata ca foarte multi tineri au foarte putine cunostinte legate de economie. Dintr-un venit de 45.000 de dolari pe an, de exemplu, cei mai multi bani sunt cheltuiti pe masini, carduri de credit sau ipoteci, scriu cei de la Business Insider, care citeaza USA Today.
Un sondaj realizat in aprilie de Fundatia Nationala pentru Consilierea de Obtinere a Creditelor a dus la urmatoarea concluzie: oamenii recunosc ca au nevoie de o revizuire majora a finantelor, in primul rand pentru ca nu stiu cum sa economiseasca.
Specialistii au intocmit o lista cu ce trebuie sa facem si ce nu, pentru a reusi sa punem ceva bani deoparte
1. Se cheltuieste mai mult decat se castiga
Tactica gresita: Platim dobanda foarte mare pe un card de credit, comparativ cu ce castigam din ceea ce economisim.
Tactica potrivita: Sa facem economii si sa ne asiguram ca avem banii necesari pentru o situatie de urgenta, apoi sa chetuim mai putini bani, pentru ca in felul acesta sa ne achitam datoriile. Daca dintr-o intamplare nefericita ne pierdem locul de munca, sunt bineveniti banii proveniti din economiile facute de-a lungul timpului.
2. Mania de achizitiona cele mai scumpe masini
Tactica gresita: Facem credite sau cheltuim banii economisiti pe masini scumpe
Tactica potrivita: Trebuie sa achizitionam produse care sa ne satisfaca, insa la preturi mai mici. Masinile se depreciaza, foarte multi considerandu-le dupa putin timp invechite.
3. Trebuie sa fim primii care detinem ultimul model de gadget
Tactica gresita: Ne dorim sa ne numaram printre primii care cumpara cel mai nou smartphone de pe piata, motiv pentru care uneori ajungem sa ne imprumutam.
Tactica potrivita: Cumparati produsul la cateva luni de la lansarea sa pe piata, pentru ca si pretul lui va scadea.
4. Plata la bucata
Tactica gresita: Ne imprumutam pentru a achizitiona diverse lucruri pe care le utilizam pentru putin timp.
Tactica potrivita: Pentru a nu falimenta, putem sa apelam la vecini sau prietenii nostrii si sa imprumutam lucrurile respective sau sa le inchiriem, in acest fel economisind bani. De regula se ajunge in situatia in care platim 50% sau poate chiar si mai putin din suma integrala a produsului de pe piata.
5. Bani prea multi pentru apa
Tactica gresita: Preferam sa platim foarte mult pe apa luata de la magazin in fiecare zi fara sa avem in vedere si alte solutii rentabile.
Tactica potrivita: In loc sa cumparam mereu sticle cu apa, mai bine achizitionam un filtru de apa pe care sa il instalam acasa la noi.
6. Platirea pentru un brand de renume
Tactica gresita: Cheltuim foarte multi bani doar pentru a plati o eticheta.
Tactica potrivita: Mai degraba cumparam un produs asemanator pentru care am da mult mai putin bani.
7. Irosirea banilor pe produse de care ne putem lipsi
Ganditi-va cati bani ati putea economisi daca nu ati mai bea in fiecare zi cafeaua de la tonomat, daca nu ati mai comanda mancare la serviciu sau daca nu ati mai fuma. O persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi cheltuieste pe an peste 4380 de lei pentru acest viciu.
Sursa: incont.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email