STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
25-04-2016, ora 09:19
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Sapte factori majori care au adus UE in pragul dezastrului
Articol de Madalina Irimia Uniunea Europeana este pe punctul de a se destrama, arata un nou raport al Economist Intelligence Unit (EIU). Documentul numit „Europa, fortata pana la limita" vorbeste despre problemele critice cu care se confrunta continentul si identifica sapte factori majori care zguduie din temelii economia si stabilitatea sa politica. Una dintre cele mai mari amenintari este criza refugiatilor - cea mai acuta de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Exista, totusi, si nenumarate probleme pe care continentul le are in interior si pe care oficialii lupta cu greu pentru a le inabusi, cum ar fi criza datoriilor Greciei si modificarile fara precedent ale politicii monetare.
EIU arata ca referendumul din Marea Britanie, care va decide soarta statului in raport cu Uniunea Europeana - Brexit -, este o problema majora pe care o are continentul. „Daca britanicii vor vota pentru iesirea din UE, masura va atrage un zbucium economic si politic, desi, in mare parte, aceasta va avea efecte pe termen relativ scurt", se arata in raportul citat.
„Ne asteptam deja ca moneda sa se deprecieze pe masura ce ne apropiem de data referendumului, dar un vot pro-Brexit va declansa o noua scadere acuta, pe fondul unei evaluari serioase a potentialelor costuri implicate de parasirea UE.
Investitorii vor fi ingrijorati in ceea ce priveste capitalul si impactul asupra economiei, care ar putea determina subminarea statutului de refugiu fiscal al Marii Britanii", consemneaza EIU.
Expertii estimeaza, insa, ca dupa socul initial va exista o intoarcere graduala la o stabilitate a pietei, dar increderea investitorilor va fi destul de greu de recuperat, iar marjele de credit vor fi mai largi decat inainte, reflectand, astfel, riscuri mult mai mari asociate creditorilor britanici. Incertitudinea asupra perspectivelor economice va conduce si la o crestere a economiilor si la o intarziere a deciziilor de investitii, care, in cele din urma, vor avea efecte asupra ritmului de crestere economica.
Oricum ar fi, una dintre cele mai mari probleme este legata de efectele pe care le-ar putea avea asupra Uniunii Europene. „Un raspuns probabil la parasirea UE de catre Marea Britanie ar putea fi intensificarea eforturilor de cultivare a unei integrari politice supranationale, mai ales in zona Euro. Riscul ca toate acestea sa conduca la o criza de legitimitate politica in UE si, mai departe, la un val de sustinere in statele membre a partidelor eurosceptice nu trebuie subestimat", mai arata raportul EIU.
Economia Greciei este inca fragila
Vinerea trecuta, Grecia a fost de acord sa ia in continuare masuri pentru a dovedi ca economia nationala se reface si, in consecinta, pentru a debloca mai multe fonduri. Oricum, EIU noteaza ca este de vazut daca actualul guvern de la Atena sau oricare alta structura politica este in stare sa implementeze masurile propuse prin al treilea plan de salvare.
„Grexit ar reprezenta un esec politic urias pentru blocul comunitar, cu potentiale consecinte destabilizante care ar zdrobi orice fel de principiu al ireversibilitatii", completeaza raportul citat.
Europa a alunecat intr-o zona de politici monetare fara precedent
Inflatia si cresterea economica sunt blocate la niveluri scazute in zona Euro, dupa ani intregi in care ratele dobanzilor au stagnat in jurul unei valori aproape nule. In curand va veni timpul in care aceste masuri ar trebui sa se transforme intr-unele mai radicale, iar bancile centrale au discutat deja despre folosirea asa numitilor „helicopter money" - politica ce presupune realizarea de moneda noua si transmiterea ei catre populatie, pentru ca oamenii sa cheltuiasca pe orice vor ei.
Specialistii spun ca exista putine dovezi potrivit carora factorii de decizie au dorinta politica sau capitalul pentru a incepe sa uzeze de masuri fiscale si reforme care sa sprijine economia regiunii, inca destul de slabita.
Scaderea brusca a productiei este una dintre cele mai mari temeri
„Cresterea productivitatii a incetinit in Europa de la debutul crizei financiare, fapt care reflecta atat factori ciclici rezultati din perioada recesiunii, cat si schimbari structurale profunde. Raspunsurile foarte diferite ale celor mai mari cinci economii ale Uniunii Europene la provocarile ridicate de scaderea economiei la nivel global, au dat nastere unor tipare distincte de crestere a productivitatii muncii", arata EIU.
Aceste modificari atat in economia nationala, cat si in cea de pe toata planeta, fac destul de improbabila ideea ca tarile vor reusi sa se intoarca la nivelurile de crestere a productivitatii anterioare crizei. in Spania si Italia, de exemplu. Productivitatea a stagnat din 2014, iar EIU nu estimeaza o redresare, cel putin pe termen scurt.
„Oricum, ne asteptam la o usoara fortificare in Marea Britanie si la o imbunatatire sensibila, dar constanta, in Germania si Franta in intervalul 2016 - 2020", noteaza specialistii.
Continuarea pe gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email