ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-10-2016, ora 10:42

Salvati Copiii: Peste 16% dintre copiii din mediul rural, intre 7 si 10 ani, nu merg la scoala

Articol de Cristian Amariei
Peste 16% dintre copiii din mediul rural, intre 7 si 10 ani, nu merg la scoala, iar un sfert dintre cei ce au intre 11 si 14 ani nu sunt inscrisi intr-o forma de invatamant, arata Salvati Copiii Romania.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, cele mai mici rate de cuprindere scolara se inregistreaza in regiunile cele mai afectate de saracie (in special regiunea de nord-est) si in mediul rural (care este mult mai afectat de saracie decat cel urban; la nivel national, in randul populatiei generale, rata saraciei relative in mediul urban este de 9%, pe cand in cel rural este de 29%).

De exemplu, 16,4% dintre copiii cu varste intre 7 si 10 ani din mediul rural nu sunt cuprinsi in invatamantul primar, comparativ cu 9% in cazul copiilor din mediul urban, din aceeasi categorie de varsta. Diferentele rural — urban se adancesc in cazul copiilor intre 11 si 14 ani, 25% dintre copiii de aceasta varsta din rural nefiind inscrisi in invatamant, comparativ cu 6% in cazul celor din urban, mai arata reprezentantii organizatiei.

"Condamnarea copiilor la saracie este puternic favorizata de nivelul scazut de educatie a parintilor — exista o diferenta de 40% intre copiii saraci din familii cu nivel scazut de educatie (maxim gimnaziul) si cei ai caror parinti au un nivel mai ridicat de educatie. Acest lucru nu inseamna ca parintii cu nivel scazut de educatie nu ar avea grija de copiii lor, ci demonstreaza ca educatia are un impact puternic asupra sanselor parintilor de a avea un loc de munca si de a obtine castiguri satisfacatoare din munca", subliniaza Salvati Copiii.

De Ziua Internationala a Educatiei, organizatia Salvati Copiii Romania readuce in prim-plan problemele din sistemul de invatamant din Romania, cu care se confrunta elevii, profesorii si parintii.

Astfel, apreciaza Salvati Copiii, Romania "cheltuieste, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, in comparatie cu statele membre UE". in plus, "desi ca procent din PIB cheltuielile totale ale statului roman au fost doar cu 27,57% mai mici decat media europeana, in cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educatie, protectie sociala si sanatate), cheltuielile au ajuns sa fie si cu peste 41% mai mici decat mediile europene. tara noastra a cheltuit pentru educatie 3% din PIB in 2012 si 2,8% in 2013, in timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, informeaza comunicatul.

"Asigurarea accesului universal la educatie prescolara, primara si secundara pentru toti copiii trebuie sa fie prioritara pentru Romania. Asta inseamna, desigur, alocarea acelui buget decent, minimum 6% din PIB, pentru educatie, care va duce nu numai la corectarea discriminarii cauzate de saracie, dar si la imbunatatirea calitatii actului de educatie. De aceea e scoala o miza a noastra, a tuturor", spune Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv Salvati Copiii Romania.

De Ziua Internationala a Educatiei (5 octombrie), Organizatia Salvati Copiii anunta si lansarea celei de-a XVI-a editii a Festivalului Brazilor de Craciun, eveniment de strangere de fonduri pentru asigurarea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar in randul copiilor proveniti din medii defavorizate. si in 2016, unii dintre cei mai cunoscuti designeri vor crea, exclusiv pentru aceasta ocazie, brazi de Craciun, care vor fi apoi licitati.
     
Tag-uri: scoala, copii, mediu rural
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
Stewartmeevy,  17.06.2017 11:42

wh0cd30122 nexium Toradol

   
Stewartmeevy,  13.05.2017 08:06

wh0cd6595767 buy viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii