A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736141800.4876.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Salariul minim ar putea creste de la 1 ianuarie 2016
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-12-2015, ora 11:25

Salariul minim ar putea creste de la 1 ianuarie 2016

Articol de Cristian Amariei
Salariul minim ar putea creste de la 1 ianuarie 2016, la 1200 de lei, de la nivelul de 1050 lei. O decizie finala se va lua dupa Craciun, anunta Realitatea TV.

Astfel, sunt luate in calcul doua variante: una consensualizata, adica 1.200 de la 1 ianuarie, dar cu conditia ca pentru salariatii care sunt cu contract de munca pe perioada nedeterminata si 8 ore zilnice, impozitele si taxele aferente la 1.200 de lei sa fie egale cu cele platite azi pentru 1.050 de lei.

A doua varianta este neconditionata de 1.200 de lei, varianta sustinuta de toata partea sindicala. Dupa Craciun, Guvernul va decide ce varianta va fi aleasa, mai anunta Realitatea TV.

Guvernul nu exclude o majorare a salariului minim

Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a anuntat pe 11 decembrie, intr-o declaratie de presa, ca Guvernul nu exclude ca salariul minim pe economie sa fie majorat de la 1 ianuarie, dar a punctat ca trebuie facute analize riguroase pe impactul bugetar. Pe de alta parte, ministrul de Finante a anuntat in urma cu doar doua zile ca salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat

"Dati-mi voie sa va prezint punctul de vedere al premierului. Guvernul nu exclude o majorare a salariului minim, va urma o analiza riguroasa pe elemente de relevanta pentru aceasta decizie. Inainte de a fi luata de guvern, va trebui analizata in consilliile nationale tripartite. Ceea ce nu doreste Guvernul Romaniei este sa ia aceste decizii sub presiune, rapid, pe repede inainte, fara a analiza riguros datele, pentru ca, sigur, sunt argumente in favoarea cresterii salariilor, numeroase, dar sunt si semne de intrebare legate de oportunitatea acestei cresteri in acest moment, fara o analiza detaliata care tine cont de disparitati regionale, de disparitati sectoriale si, evident, de capacitatea economiei de a sustine aceasta majorare", a afirmat Suciu, la Palatul Victoria.

Ce s-a discutat cu sindicatele

Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca, in cadrul discutiei cu premierul, sindicalistii au prezentat "date interesante" de care s-a "luat nota" si ca analiza de oportunitate a acestei decizii va incepe prin intalnirea de vinerea viitoare a reprezentantilor sindicatelor cu ministrul Muncii si cu cel al Finantelor.

"Pana la finalul anului, Guvernul va trebui sa ia o decizie, de majorare sau de pastrare la actualul nivel. Asta nu inseamna ca pe parcursul anului (viitor — n.r.), indiferent de cum e decizia, nu vom revedea aceasta situatie, in functie de datele pe care le analizam", a explicat Suciu.

El a sustinut ca in cazul majorarii salariului minim pe economie nu se poate vorbi de un efort bugetar, ci ca impactul vizeaza mai degraba mediul privat.

"In cazul acesta nu vorbim de un efort bugetar. in sectorul public numarul angajatilor cu salariul minim pe economie este nesemnificativ, in momentul in care avem aceasta crestere de 10%. Din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimba. Chestiunea tine de sectorul privat. Exista ramuri in care un salariu minim in crestere poate fi un handicap, exista zone in tara in care salariul minim in crestere poate fi incorporat in sectorul privat. Nu vorbim aici de Bucuresti, dar exista disparitati regionale si disparitati structurale in economia Romaniei de care vrem sa tinem cont. Nu vrem sa ajungem in situatia in care in locul salariului minim sa se opteze pentru ajutorul social. (...) Fortarea unei cresteri salariale fara sa tinem cont de aceste disparitati regionale duce la acest risc", a mai spus Suciu.

Premierul Dacian Ciolos, vicepremierii Vasile Dincu si Costin Borc, ministrul Finantelor, Anca Dragu, si ministrul Muncii, Ana Costea, au discutat vineri la Palatul Victoria cu reprezentanti ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Fratia, Blocului National Sindical, Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania si CS Meridian.

Ce spune ministrul Finantelor: Este nevoie studiu de impact

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a afirmat ministrul Finantelor, Anca Dragu, scrie Mediafax.

"Pe salariul minim vom analiza impactul cresterii si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte.

Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a declarat Dragu vineri seara, la o intalnire cu jurnalistii.

Exemplul revoltator al ministrului: Locuitorii din statele BRICS sunt saraci si stiu sa faca ceva pe doi lei

Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, unde locuitorii "sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme". Astfel, salariul minim nu va creste de la 1 ianuarie, intrucat Guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei intr-un timp asa scurt, astfel ca majorarea nu este cuprinsa in proiectul de buget pentru anul viitor.

Impactul poate fi pe zona privata

"Degeaba vrem noi sa impulsionam economia cu un pachet atat de generos fiscal, pe care am facut eforturi semnificative sa-l introducem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privata", a spus Dragu.

Ministrul a subliniat ca exista riscul unui impact asupra economiei "alba-gri-neagra", astfel ca pot exista migrari ale angajatorilor catre zonele pietei gri si negre.

"Nu avem un impact direct pe cheltuieli in proiectul de buget (al majorarii salariului minim - n.r.), pentru ca in zona salariilor bugetarilor, datorita cresterilor aprobate in acest an - sanatate 25%, asistenta sociala 25%, la institutiile locale 12% si inca 10% la anul - au acoperit cresterea salariului care, de la 1.050 lei la 1.200 lei era de 14% si, practic, nu mai avem impact direct pe cheltuieli. Iar alte drepturi nu mai sunt legate de salariul minim", a explicat la randul sau Daniela Pescaru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabila de Buget.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii