ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-06-2016, ora 12:09

Salariile medii ale angajatilor au depasit 1.000 de euro net pe luna in sase sectoare din Romania

Articol de Cristian Amariei
Aproape 170.000 de angajati (adica 3,7% din efectivul total al salariatilor din Romania) din sase domenii de activitate au salarii medii nete lunare de peste 1.000 de euro pe luna, potrivit calculelor ZF pe baza informatiilor de la Institutul National de Statistica.

Serviciile IT, asigurarile, industria grea, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, sectorul bancar si serviciile anexe extractiei sunt cele sase domenii in care cea mai mare problema a Romaniei - nivelul scazut de trai - este rezolvata, angajatii din aceste sectoare avand salarii de peste doua ori mai mari decat un angajat platit la nivelul mediu pe economie.

Ce se poate face astfel incat numarul salariatilor cu salarii mari sa creasca, iar tinta de 1.000 de euro net pe luna ca salariu mediu net pe economie sa fie atinsa de toti cei peste 4,5 milioane de angajati?

„Salariile cresc si vor continua sa creasca. In momentul in care salariul minim pe economie va creste atat de mult incat sa poata impinge restul salariilor mai sus, atunci problema cresterii salariului mediu la nivelul de peste 1.000 de euro net pe luna este rezolvata. Dar nu zic ca acest lucru este bun, pentru ca si-asa companiile sunt impovarate de costurile cu salariile si putem pierde investitii“, a spus Oana Botolan Datki, SEE managing partner in cadrul companiei cu activitati in sectorul resurselor umane Consulteam.

Totodata, nivelul de calificare al angajatilor si gradul de sofisticare al businessurilor influenteaza semnificativ nivelul salarial dintr-o tara. Doar 13% din populatia Romaniei din categoria 15-74 de ani au absolvit studii superioare, ceea ce ne plaseaza pe ultimul loc din Europa din acest punct de vedere, media UE fiind de 24% din locuitori cu facultate. in schimb, in state precum Marea Britanie, Suedia sau Belgia mai mult de 30% din populatie au studii superioare, iar acest lucru se reflecta si in capacitatea economiei de a plati salarii de 7- 8 ori mai mari decat in Romania.

Oana Datki a mai precizat ca, in industriile in care salariile medii sunt cele mai mari din economie, nu exista mun­citori necalificati si nici muncitori partial calificati (cum sunt, de exemplu, in domeniul retail, angajatii cu pozitii de casier sau de incarcator de marfa).

„In domeniile cu salarii medii de peste 1.000 de euro net pe luna lucreaza numai personal calificat, cu facultate sau cu foarte multi ani de experienta intr-un anumit domeniu, precum si foarte multi specialisti seniori, manageri, team leaderi sau ingineri ale caror salarii au tras media salariala in sus. In schimb, daca ne uitam intr-o fabrica, vedem ca acolo exista, la 1.000 de muncitori, 50 de sefi de tura si 3 manageri. Si atunci este normal ca media salariala sa se duca in jos, fiind trasa de muncitorii necalificati sau de cei din nivelul cel mai jos de executie“, a mai spus Oana Botolan Datki.

Cu un salariu mediu net de numai 464 de euro pe luna, Romania este aproape cea mai „low cost“ tara din Uniunea Europeana in functie de nivelul salarial, avand in vedere ca salariul mediu la nivelul statelor UE este de peste 2.300 de euro net pe luna, adica de cinci ori mai mult decat in Romania.

In forma actuala, structura salariatilor din Romania arata ca doar 3,7% au venituri de peste 1.000 de euro net pe luna, 15% (circa 700.000 de persoane) castiga intre 500 si 1.000 de euro net pe luna, iar cea mai mare parte a salariatilor romani, adica peste 80% (peste 3,7 milioane de oameni), au venituri nete lunare de sub 500 de euro net pe luna.

In categoria angajatilor cu cele mai mici salarii medii, de sub 500 de euro net pe luna, intra angajatii din industrie, sanatate, educatie, comert sau transporturi, in timp in intervalul salarial mediu de 500 - 1.000 de euro net pe luna se incadreaza angajatii din telecomunicatii, administratie publica si aparare sau cei din fabricarea autovehi­culelor si a componentelor auto.

Sursa: zf.ro
     
Tag-uri: salarii, romania, angajati
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii