A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831241.5914.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Salah Abdeslam va fi extradat catre Franta in zece zile
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-04-2016, ora 13:07

Salah Abdeslam va fi extradat catre Franta in zece zile

Articol de Cristian Amariei
Salah Abdeslam, un suspect-cheie in atacurle de la 13 noiembrie, va fi transferat in Franta "intr-un termen de zece zile", a dat asigurari ministrul francez al Justitiei Jean-Jacques Urvoas, dupa ce justitia belgiana a dat unda verde extradarii acestuia, relateaza AFP online.

"Daca nu apar circumstante exceptionale", Abdeslam - a carui extradare este asteptata de catre autoritatile franceze pentru a face lumina asupra retelei jihadiste din spatele masacrelor de la Paris si Bruxelles - va fi transferat in Franta "intr-un termen de zece zile", a declarat joi Urvoas.

"El doreste sa colaboreze cu autoritatile franceze", a anuntat unul dintre avocatii sai, Cédric Moisse, in contextul in care singurul "supravietuitor" al comandourilor care au ucis 130 de persoane in capitala franceza pastreaza tacerea de a doua zi dupa ce a fost arestat, pe 18 martie, la Bruxelles, dupa ce incepuse sa vorbeasca.

"Transferul este autorizat", iar "autoritatile belgiene si franceze vor decide impreuna modalitatea acestei predari", a anuntat joi Parchetul federal belgian.

Potrivit procurorului Parisului François Molins, Abdeslam a "jucat un rol central in constituirea comandourilor de la 13 noiembrie", prin faptul ca a participat "la aducerea unui anumit numar de teroristi in Europa" si "la pregatirea logistica a acestor atacuri".

Iar el cel putin i-a transportat, in acea seara, pe atacatorii de la Stade de France, la periferia pariziana. Abdeslam si-a minimalizat rolul in primele sale declaratii. El a povestit, de asemenea, ca "voia sa se detoneze la Stade de France", dar "a dat inapoi", potrivit lui Molins.

Aeroportul de la Bruxelles, „pregatit” sa fie redeschis

Anchetatorii se intreaba daca Abdeslam nu cumva era insarcinat sa comita atentatul din nordul Parisului mentionat in revendicarea Statului Islamic (SI), dar care nu a fost comis.

Arestarea sa, dupa mai bine de patru luni de fuga, pare, potrivit anchetatorilor, sa fi precipitat atacurile-sinucigase de pe aeroportul si statia de metrou de la Bruxelles.

Politia, care a gasit explozivi in apartamentul de la Bruxelles de unde au plecat atacatorii de pe aeroport, se intreaba daca Abdeslam nu cumva era insarcinat sa participe la atacuri, vizand eventual alte tinte.

Unul sau mai multi suspecti sunt cautati dupa atacurile de la Bruxelles, inclusiv "barbatul cu palarie", cel de al treilea om cu bomba de pe aeroport, care a plecat inainte ca cei doi kamikaze sa se detoneze.

Redeschiderea aeroportului de la Zaventem pentru calatori continua sa fie amanata de la o zi la alta.

Aeroportul este "pregatit tehnic" in vederea unei redeschideri partiale, dar niciun zbor comercial nu va avea loc pana sambata.

Sindicate din cadrul politiei au agitat joi seara o amenintare cu o greva, reclamand ca toate persoanele care sosesc in terminalul temporar pentru plecari sa fie controlate in prealabil.

Premierul belgian Charles Michel i-a chemat la negocieri urgente cu conducerea politiei, iar un Consiliu National de Securitate urmeaza sa transeze vineri o eventuala redeschidere partiala a aeroportului.

Amenintare jihadista

O dovada a faptului ca amenintarea terorista continua sa planeze asupra Europei este o noua operatiune franco-belgiana a politiei, joi, la Courtrai, in nord-vestul Belgiei, in cadrul anchetei - separate - cu privire la un plan de atentat, dejucat, in Franta.

Intr-un cartier incercuit de politie si armata, fortele de ordine, "inarmate" cu detectoare de metale si insotite de caini special antrenati, au efectuat perchezitii in zona unei case si unei paduri.

Nicio arestare nu a fost operata, iar anchetatorii nu a gasit nici arme si nici explozivi.

Justitia franceza l-a inculpat miercuri seara pe principalul suspect in aceasta "actiune terorista iminenta" - francezul Reda Kriket -, iar alti barbati in legatura cu acest dosar sunt incarcerati in Olanda si in Belgia.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii