ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-12-2012, ora 14:28

SUPERSTITII DE MOS NICOLAE. Ziua cand binele invinge raul

Articol de Madalina Irimia

In popor se spune ca, odata cu venirea acestei zile, iarna a inceput. Daca pe 6 decembrie ninge este semn ca mosul isi scutura barba.

De Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi roditori in apa, la caldura, si daca se inversezc pana la Anul Nou, acesta va fi manos, scrie superstitii.ro.

Se spune ca in aceasta zi binele invinge raul prin credinta lui Sanicoara si astfel se incheie perioada de facut farmece si vraji, care nu vor fi reluate pana de Anul Nou. De asemenea, incep pregatirile pentru Ignat si sarbatoarea Craciunului.

Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara Sanicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.

Conform sursei citate, 797.725 de cetateni romani, dintre care 513.595 barbati si 284.130 femei, poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae.Din totalul romancelor care isi sarbatoresc ziua numelui joi, 204.566 se numesc Nicoleta, 54.669 - Niculina sau Nicolina, pe 9.628 le cheama Niculita sau Niculita, iar 4.068 poarta numele Nicole sau Nikole. Alte 19 femei se numesc Nichi, pe opt le cheama Nikko, Nikka, Nikke, Nikki sau Nikky, iar una singura a fost botezata Niculaita. Majoritatea barbatilor care isi sarbatoresc onomastica joi, respectiv 327.736, se numesc Nicolae. Alti 61.353 poarta numele Niculai sau Neculai, 44.766 - Nicusor, iar 30.704 - Niculae.

Alti 26 se numesc Nic, 24 - Nik, 28 - Lae sau Laie, iar 15 - Niklas. Printre sarbatoriti se numara si 12 care poarta numele Nicolaita sau Niculaita, noua se numesc Culae, iar cinci - Nicholaus.

SFANTUL NICOLAE este sarbatorit in 6 decembrie.

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfantul, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu joarda in semn de avertisment.

Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

Sfantul Nicolae a stiut, insa, ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Sfantul ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce-i este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.

Sursa: realitatea.net

foto: protv.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii