ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-08-2016, ora 14:10

SUA/alegeri: Hillary Clinton vrea sa recupereze voturile muncitorilor albi, tentati aparent de promisiunile lui Trump

Articol de Madalina Irimia
Candidata Partidului Democrat american la presedintia SUA, Hillary Clinton, si sotul ei, ex-presedintele Bill Clinton, strabat in acest weekend asa-numitul "Rust Belt" american, care se intinde pe o distanta de aproape 1.000 km, de la Philadelphia la Columbus, capitala statului american Ohio, cu scopul de a nu abandona voturile electoratului muncitor alb republicanului populist Donald Trump, informeaza AFP.

Alegerea statelor Pennsylvania rurala si Ohio pentru acest voiaj vizeaza in mod explicit sa limiteze dezinteresul alegatorilor din clasa muncitoare fata de Partidul democrat si in special de Hillary Clinton.

In aceasta zona, otelariile fusesera inchise inca de la sfarsitul anilor 1970 si numeroase uzine si-au inchis portile in anii 1990. Marea recesiune din 2008-2009 a agravat si mai mult disperarea localnicilor. In pofida unei oarecare reveniri ulterioare, zona nu a recuperat decat o parte din locurile de munca de altadata.

"Inteleg foarte bine ca unii au impresia ca economia nu functioneaza intr-adevar pentru ei", recunoscuse Hillary Clinton — insotita de sotul ei si de candidatul democrat la vicepresedintie Tim Kaine — in cadrul unei reuniuni publice, vineri, la Harrisburg, capitala Pennsylvaniei."inteleg foarte bine pentru ca nici pe mine nu ma mai satisface acest statu quo".

Prima sa propunere de candidata oficiala, desemnata joi de Conventia democrata de la Philadelphia, a fost deci ceea ce ea califica drept cel mai mare plan de investitii in locuri de munca dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, concentrat asupra industriei.

Dar "exista o mare neincredere fata de Hillary Clinton, si aceasta din cauza lui Bill", a explicat pentru AFP John Russo, cercetator la Universitatea din Georgetown, expert in problemele clasei muncitoare, cu sediul in Youngstown, in fosta "vale a otelului".

Bill Clinton semnase in decembrie 1993 acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), blamat pentru disparitia a numeroase locuri de munca in industrie.

La Pittsburgh, "orasul otelului", sambata seara, Hillary Clinton a vrut sa-si consolideze credibilitatea amintind de radacinile sale familiale si muncitoresti in Pennsylvania, tatal ei provenind din Scranton.

In fata ofensivei lui Trump, ea a argumentat ca miliardarul nu are nimic dintr-un protector al clasei muncitoare, permitandu-si ironia de a aminti ca pana si cravatele lui Trump sunt fabricate in China, gluma care si-a atins tinta in fiecare etapa.

"Donald Trump spune ca vrea sa redea Americii maretia. El ar putea incepe prin a fabrica unele lucruri in America", a lansat Hillary Clinton la Johnstown, unde a vizitat o uzina de fibre si cabluri.

Dar Donald Trump a renuntat la ortodoxia liber-schimbista a Partidului republican si a adoptat un discurs protectionist aliniat sentimentului ambiant al regiunii. Mesajul sau este: delocalizarile sunt rezultatul politicii comerciale ale presedintiei Clinton.

Alegerile primare au aratat succesul lui Donald Trump pe langa muncitorii albi si clasa mijlocie. El crede posibil sa-si reinnoiasca acest rezultat in alegerile prezidentiale.

Ohio si Pennsylvania sunt state-cheie ale scrutinului. Obtinand majoritatea voturilor albilor, Trump ar putea echilibra avantajul lui Hillary Clinton in marile orase ca Philadelphia si Cleveland, unde americanii de culoare ii sustin in mod traditional pe democrati.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii