ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-09-2015, ora 12:05

SUA sunt ingrijorate de un posibil „angajament militar” al Rusiei in Siria

Articol de Madalina Irimia
Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat sambata pe omolgul sau rus Serghei Lavrov, pentru a exprima "ingrijorarea Statelor Unite" fata de un eventual angajament militar al Moscovei in Siria, a anuntat Departamentul de Stat, relateaza AFP online.

"Secretarul de Stat a spus in mod clar ca, daca asemenea informatii sunt exacte, aceste actiuni ar putea provoca o escaladre a conflictului", a subliniat diplomatia americana, anuntand ca intre cei doi a avut loc convorbirea telefonica.

Ministerul rus de Externe a anuntat anterior, intr-un comunicat, ca cei doi au discutat sambata la telefon despre lupta impotriva gruparii islamiste Statul Islamic (SI), in Siria.

In cursul consversatiei, care a avut loc "la initiativa americana", Lavrov si Kerry au evocat "diverse aspecte ale situatiei din Siria si din jurul acestei tari, dar si obiectivele luptei impotriva SI si altor grupari teroriste", afirma ministerul rus.

Sefii diplomatiilor rusa si americana au vorbit, de asemenea, despre "cooperarea" dintre Moscova si Washington in vederea "sustinerii eforturilor ONU vizand lansarea unui proces politic in Siria", potrivit aceleiasi surse.

Lavrov si Kerry "s-au pus de acord sa continue contactele stranse cu privire la solutionarea conflictului sirian", care s-a soldat cu peste 240.000 de morti de la inceputul lui martie 2011 si care a determinat jumatate din populatie sa paraseasca tara, o componenta importanta a crizei refugiatilor cu care se confrunta Europa.

In ultimele saptamani, consultari diplomatice s-au succedat in vederea gasirii unei iesiri din criza din Siria, inclusiv o intalnire tripartita fara precedent, la inceputul lui august, la Doha, intre sefii diplomatiilor americana, rusa si saudita.

Ministrii saudit si iranian de Externe au fost primiti, ulterior, la Moscova, la fel ca si reprezentanti ai foartei eterogenei opozitii siriene - opozanti in exil, opozanti din interiorul tarii si opozanti tolerati de regimul lui Bashar al Assad, unul dintre cei mai importanti ai lui Vladimir Putin in regiune, pe care acesta il sustine.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: john kerry, sua, rusia
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii