ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-07-2016, ora 08:44

SUA si Rusia ar fi ajuns la un parteneriat militar in Siria

Articol de Cristian Amariei
Washingtonul ar fi ajuns la un acord de cooperare militara mai stransa cu Moscova in Siria, aceasta intelegere fiind parte a eforturilor americane de a limita efectele crizei siriene, dupa esuarea negocierilor de pace, conform Washington Post.

Intelegerea, care potrivit cotidianului The Washington Post, ar fi fost semnata pe 27 iunie, presupune ca fortele americane sa faca schimb de informatii cu fortele ruse si sa lanseze raiduri aeriene comune impotriva pozitiilor organizatiei teroriste Jabhat al-Nusra, iar in schimb, Rusia ar trebui sa inceteze bombardamentele care vizeaza zonele ocupate de fortele rebele moderate.

Pentru Washington, obiectivul cel mai important in Siria a fost intotdeauna distrugerea retelei teroriste Stat Islamic, iar acest obiectiv ramane prioritar.

Pe de alta parte, autoritatile americane considera incheierea razboiului civil sirian ca fiind o conditie esentiala pentru atingerea acestui obiectiv si pentru mentinerea stabilitatii, noteaza Stratfor.

Prin recenta intelegere, Washingtonul incearca sa rescrie parametrii din Siria si sa evite o escaladare suplimentara a situatiei. Propunerea ofera mai multe concesii Rusiei, mai afirma analistii de la Stratfor. in primul rand este vorba cooperarea in mod activ cu armata rusa. Moscova a cerut intens aceasta masura, deoarece aceasta ar sparge izolarea Rusiei. Insa, secretarul american pentru aparare, Ash Carter, s-ar fi opus acestei propuneri, temandu-se de o slabire treptata a presiunii americane si aliate asupra Moscovei in cazul evenimentelor din Ucraina si din alte parti.

In schimb, Statele Unite au cerut Rusiei sa opreasca bombardamentele asupra gruparilor rebele moderate si sa puna presiune asupra guvernului sirian sa faca acelasi lucru.

Prin intensificarea eforturilor impotriva Jabhat al-Nusra si al altor grupari jihadiste, unele dintre cele mai puternice componente ale miscarii rebele, fortele loiale regimului de la Damasc ar beneficia de o pozitie mai puternica in raport cu opozitia, astfel ca regimul Assad ar avea putine motive sa faca concesii oponentilor sai

Cu toate acestea, schimbarea de strategie este in concordanta cu obiectivul principal al administratiei Obama, anume acela de a distruge gruparea Stat Islamic, si pentru a indeplini acest obiectiv, Washingtonul s-a concentrat pe incheierea razboiului civil sirian, lucru care ar aduce din nou stabilitatea in Siria. Desi indepartarea regimului Assad este de dorit, administratia de la Washington considera ca acest deziderat nu merita riscul unui conflict mai amplu cu Rusia.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: sua, rusia, acord, siria
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii