STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
07-05-2015, ora 16:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
SUA si Marea Britanie, cu ochii pe Romania. Mesajele privitoare la modificarile Codului Penal
Articol de Cristian Amariei Ambasada Statelor Unite la Bucuresti urmareste indeaproape propunerile de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Intr-un comunicat oficial, ambasada atrage atentia ca schimbarile propuse nu trebuie sa submineze progresele inregistrate de catre Romania in ultimii ani, in consolidarea statului de drept. Un mesaj similar a venit si din partea Ambasadei Marii Britanii.
"Urmarim ingrijorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca [...] nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anti-coruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali si internationali", se arata in comunicatul emis de catre Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.
Nu a intarziat nici reactia ambasadei Marii Britanii.
"Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal. Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept", au transmis diplomatii Regatului Unit.
Declaratiile vizeaza proiectul de modificare a Codului de procedura penala depus la Parlament de catre zece alesi. Printre acestia se numara senatorii Ovidiu Dontu, Cristiana Anghel si Ioan Chelaru, care au cerut ca masura arestarii preventive sa nu se mai faca in baza unor "suspiciuni rezonabile", asa cum scrie acum in textul de lege, ci doar cand exista "indicii temeinice".
Din punctul lor de vedere, noua formulare aduce lucrurile la normal - astfel, cercetarea in stare de libertate ar urma fie regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia. Proiectul de lege a starnit critici vehemente si din partea DNA, institutia acuzand ca legea i-ar ingreuna activitatea.
Sursa: realitatea.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email