STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
03-02-2015, ora 12:03
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
SUA se gandesc sa furnizeze arme Ucrainei, dar se tem ca ar putea provoca un razboi ''prin procura'' cu Rusia
Articol de Madalina Irimia In conditiile intensificarii ofensivei separatistilor prorusi in estul Ucrainei, tot mai multi oficiali americani se declara deschisi optiunii de a furniza arme trupelor ucrainene, care altfel nu pot face fata insurgentilor sprijiniti de Rusia, dar ei se gandesc in acelasi timp la implicatiile politice si militare ale unei asemenea decizii asupra relatiilor dintre Washington si Moscova, consemneaza marti AFP.
'Nicio optiune nu este pe masa, dar niciuna nu este exclusa. Discutia este in desfasurare', a reactionat purtatoarea de cuvant a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, dupa ce cotidianul The New York Times avansa duminica posibilitatea ca SUA sa furnizeze echipamente militare Ucrainei.
Agravarea situatiei militare in estul separatist al Ucrainei, unde armata acestei tari pierde tot mai mult teren in fata unor separatisti ce par a fi bine aprovizionati cu arme din Rusia, a determinat luni mai multe personalitati de la Washington sa ia public pozitie in favoarea livrarii de arme 'defensive' Kievului. Printre cei care au exprimat o asemenea pozitie se numara un fost ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, si Michelle Flournoy, care a fost numarul trei in ierarhia Pentagonului, ei redactand impreuna cu mai multi experti un raport in care recomanda Administratiei de la Washington sa furnizeze Ucrainei echipamente precum rachete antitanc, radare, drone sau instalatii pentru bruiajul comunicatiilor.
Dar responsabilii de la Washington iau in calcul si consecintele pe care un ajutor militar direct acordat Kievului le-ar avea in raporturile cu Moscova. 'Continuam sa vedem care este cea mai buna modalitate de a sprijini Ucraina. Obiectivul nostru este sa ajungem la o solutie pe cai diplomatice. Si examinam in permanenta alte optiuni ce ar putea face loc unei solutii negociate', a afirmat Jennifer Psaki, citind un comunicat. 'Ne rezervam dreptul de a lua in calcul o intreaga gama de optiuni', a indicat ea in continuare intr-o interventie ce a amintit de declaratiile facute anul trecut tot la Washington cu privire la oportunitatea inarmarii opozitiei siriene.
'Nu cred ca exista cineva care sa doreasca un razboi prin procura cu Rusia', a continuat Jennifer Psaki, folosind o expresie care in perioada Razboiului Rece ilustra confruntarea militara indirecta purtata de SUA si URSS prin sustinerea partilor angajate in conflicte in tarile lumii a treia. 'Obiectivul nostru este sa schimbam comportamentul Rusiei. Acesta este motivul pentru care am instituit sanctiuni' impotriva Moscovei, a conchis purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat.
De altfel, si presedintele Barack Obama a declarat saptamana trecuta ca SUA evalueaza toate posibilitatile de a izola Rusia, cu exceptia unei actiuni militare.
Dar, dupa cum remarcau luni experti citati de AFP, in timp ce la Washington se fac analize asupra implicatiilor furnizarii de echipamente militare trupelor ucrainene — odata cu aceste arme fiind necesara si trimiterea personalului specializat care sa instruiasca soldatii ucraineni cum sa le foloseasca — separatistii prorusi isi intensifica ofensiva, ei sperand ca vor obtine noi victorii pe campul de lupta inainte ca armele americane sa ajunga acolo.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email