STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
14-04-2016, ora 11:54
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
SUA avertizeaza: Coruptia din randul oficialilor este o problema grava in Romania. Averile ilegale se recupereaza greu
Articol de Cristian Amariei Coruptia, in special in randul oficialilor, este o problema care persista in Romania, iar confiscarea averilor obtinute ilegal este greoaie si intampina numeroase obstacole, avertizeaza Departamentul american de Stat in Raportul anual despre Drepturile Omului.
"Desi legislatia prevede pedepse penale pentru coruptie in randul oficialilor, Guvernul nu a implementat eficient legea, iar autoritatile, inclusiv judecatorii, s-au implicat uneori in practici de coruptie fara a fi pedepsiti", se arata in raport.
Documentul noteaza si ca imunitatea de care se bucura actuali si fosti membri ai Guvernului care fac parte din Parlament a dus, in unele cazuri, la blocarea investigatiilor.
De asemenea, darea de mita este comuna in sectorul de stat, in special in sistemul medical, noteaza SUA, conform news.ro.
In ceea ce priveste procesele de coruptie, verdictele au fost adesea lipsite de constanta, iar sentintele au variat intre infractiuni similare.
De asemenea, aplicarea deciziilor instantelor a fost ingreunata de probleme de procedura, in special in ceea ce priveste confiscarea averilor.
Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice si impunitatea in randul administratiei publice, in general, raman probleme in toate cele trei puteri din stat.
Coruptia este foarte raspandita in procesul de licitatii publice, atrag atentia oficialii americani.
Legea prevede confiscarea averilor obtinute ilegal, insa judecatorii si procurorii nu au ordonat acest lucru cu regularitate, iar capacitatea autoritatilor de a identifica aceste averi este sub standarde, subliniaza Departamentul de Stat.
ANAF, care este insarcinata cu confiscarea, administrarea si lichidarea bunurilor obtinute din infractiuni nu are nici suficient personal, nici suficiente resurse. in plus, mecanismul de confiscare al acestor bunuri este greoi si ineficient, scriu autorii raportului.
"Desi legea ofera acces public la informatiile guvernamentale privind procesul oficial de luare a deciziilor, organizatiile pentru apararea drepturilor omului si presa s-au plans in repetate randuri ca executivul aplica legea inadecvat si fara constanta. Guvernul si Parlamentul au redactat si adoptat legi in mod netransparent, iar Guvernul a continuat sa impuna un numar mare de ordonante guvernamentale fara analiza Parlamentului, ceea ce i-a crescut puterile legislative", avertizeaza Departamentul de Stat, care conchide ca autoritatile nu repecta, adesea, legea care cere transparenta in procesul decizional.
Departamentul american de Stat publica anual un raport amplu consacrat situatiei drepturilor omului in lume.
Anul acesta, SUA au criticat Romania, printre altele, pentru incalcarea drepturilor romilor si detinutilor, pentru discriminarea minoritatilor sexuale si a bolnavilor de SIDA, dar si pentru nerespectarea libertatii presei. Raportul noteaza si ca abuzarea copiilor prin munca exista inca in tara noastra.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email