ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-12-2015, ora 12:31

SUA a testat interceptori de tip SM-3 pentru scutul antiracheta din Romania si Polonia

Articol de Madalina Irimia
Agentia americana pentru Aparare antiracheta (MDA) si Sistemele de Aparare antiracheta balistica (BMDS) au testat interceptori de tip Standard Missile-3 (SM-3) care urmeaza sa fie stationati pana la sfarsitul acestui an in Romania, a anuntat joi viceamiralul James Syring, directorul MDA.

Statele Unite urmeaza sa instaleze un complex Aegis Ashore BMD in Romania pana la sfarsitul lui 2015 si un sistem similar, in Polonia, pana in 2018.

"Testul de astazi a demonstrat ca aceeasi capabilitate Aegis Ballistic Missile Defense, folosita pe mare si operationala de ani de zile, va fi in curand operationala pe uscat in cadrul Fazei a 2-a a Abordarii europene adaptabile in faze (EPAA) in Romania", a declarat joi Syring, citat de portalul rus Sputnik.

Modulul IB SM-3 este un vehicul care distruge rachete balistice prin impact, la o viteza extrem de mare.

"Indiferent cum il lansezi, SM-3 poate detecta amenintari in spatiu si le distruge", a declarat presedintele Raytheon Taylor Lawrence, citat de site-ul contractorului.

"Flexibilitatea in mobilizarea (interceptorilor de tip) SM-3 pe uscat sau mare le extinde comandantilor nostri si aliatilor nostri din intreaga lume optiunile in ceea ce priveste protectia", a subliniat Lawrence.

Un interceptor de tip SM-3 a fost testat pentru prima data in vederea interceptarii si distrugerii unei rachete balistice - in teatrul european - pe 20 octombrie.

Statele Unite au extins dezvoltarea si mobilizarea acestui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice in 2012, dupa ce s-au retras din Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM). Tratatul, semnat de Statele Unite si fosta Uniune Sovietica in 1972, viza sa limiteze numarul si locurile in care era stationat acest tip de racheta in ambele tari.

Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia.

Rusia si-a exprimat in mai multe randuri ingrijorarea fata de crearea acestui scut antiracheta american in Europa, aprobat in 2010, la Summitul NATO de la Lisabona.

Un grup de state europene, intre care Romania, Polonia, Spania si Turcia, au fost de acord atunci sa gazduiasca elemente ale scutului pe teritoriile lor.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii