Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
STUDIU: Romanii merg la biblioteca tot mai des
Articol de Madalina IrimiaUn studiu al Fundatiei Bill & Melinda Gates realizat in 17 tari europene, printre care si Romania, arata ca importanta bibliotecilor publice pentru romani a crescut si este similara cu cea europeana. Mai multi romani decat europeni considera ca bibliotecile publice au nevoie de cresterea fondurilor de finantare (64% vs. 40%). 61% dintre romani considera ca biblioteca publica indeplineste nevoile comunitatii, situand Romania printre procentaje similare cu ale unor tari precum Finlanda, Danemarca, Spania si Belgia.
Importanta bibliotecilor publice in comunitatile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care raspund acestea s-au diversificat considerabil fata de acum patru ani, inainte ca programul Biblionet sa intre in Romania. Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu comparativ efectuat in 17 tari europene realizat de TNS pentru Fundatia Bill & Melinda Gates si care a evaluat impactul bibliotecilor publice in viata romanilor.
Printre alte concluzii importante, mentionam: sunt tot mai multi romani care frecventeaza bibliotecile; activitatile si serviciile oferite de biblioteca sunt mai variate; accesul la informatie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.
Cat de importanta este biblioteca publica pentru romani?
Astazi, 2,6 milioane de romani (16%) frecventeaza bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, romanii considera ca biblioteca publica are nevoie de finantare suplimentara, media europeana fiind de 40%. Acest lucru ar remedia problemele cu care se confrunta bibliotecile din Romania legate de fondul insuficient de carte, spatiu, personal sau tehnologie moderna de acces la informatiei.
In conditiile in care Romania are in continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodarii au internet la nivel national, penultimul loc printre tarile UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu tehnologie prin programul Biblionet actioneaza ca facilitator pentru incluziunea digitala, oferind si asistand milioane de romani pentru a accesa informatie gratuit.
Rolul sporit al bibliotecii in comunitate este recunoscut de catre 61% dintre romani care considera ca biblioteca publica indeplineste nevoile comunitatii, situand Romania pe locul 5, dupa tari precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) si Belgia (62%). In plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul intr-o biblioteca publica au declarat ca si-au rezolvat cel putin o nevoie, comparativ cu media europeana de 83%.
Ce face romanul la biblioteca?
Desi imprumutul cartilor a ramas in continuare in topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai multi utilizatori frecventeaza bibliotecile pentru a accesa informatii in solutionarea unor probleme legate de: sanatate, educatie, locuri de munca, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subventii agricole.
48% dintre cei care frecventeaza bibliotecile au participat la activitati educative printre care meditatii, asistenta la teme, cursuri speciale de formare, intalniri comunitare.
Conform rezultatelor inregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au cautat online un loc de munca. 28.500 dintre acestia au aplicat pentru un loc de munca cu asistenta bibliotecarilor si 9.000 de adulti au fost angajati, adica aproape 1/3 dintre aplicanti cu procent de reusita.
Impactul internetului in bibliotecile romanesti, in cifre:
- Accesul la internet prin bibliotecile publice a crescut de la 42% in anul 2011, la 70% in anul 2012, datorita dotarilor prevazute de programul Biblionet. Acest procent se situeaza in medie in Europa la 82%, la scara nationala.
- Aproximativ 450.000 romani au folosit internetul pentru prima data intr-o biblioteca publica
- 7,8 milioane de romani si-ar dori sa poata accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publica
- 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o biblioteca publica.
- 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socitatii civile.
- 63 milioane de euro au fost atrase in comunitati din Romania prin completarea in biblioteci a cererilor de subventii agricole.
Studiul a fost realizat de TNS, pentru Fundatiei Bill&Melinda Gates, octombrie – noiembrie 2012, si a vizat modul in care sunt utilizate bibliotecile publice si ce impact au in viata de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenti din 17 tari din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania si Anglia.
Foto: up.edu.mx
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email