Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
STUDIU: Mamele, copiii si cadrele didactice au o parere pozitiva despre "Cornul si laptele"
Articol de Madalina IrimiaProgramul "Cornul si laptele" se bucura de o perceptie majoritar pozitiva in randul mamelor, copiilor si cadrelor didactice, noua din zece dorind ca acesta sa continue, rezulta dintr-un studiu comandat de Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL).
Astfel, 91 la suta dintre cadrele didactice din invatamantul prescolar, primar si gimnazial au o parere buna si foarte buna despre program, considerand ca acesta a fost foarte bine implementat (93 la suta) si ca trebuie sa continue (95 la suta), fiind dispuse sa se implice activ in sustinerea lui (92 la suta).
Principalele beneficii ale programului mentionate cel mai des sunt legate de faptul ca acesta asigura zilnic copiilor o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti. De asemenea, este apreciat faptul ca, datorita programului, toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet, prin care se asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit la clasa.
"96 la suta dintre copii consuma produsele lactate primite prin program, scoala fiind principalul loc in care copiii le consuma. Copiii au declarat ca le plac produsele primite prin program (81 la suta), apreciind in primul rand faptul ca produsele primite sunt satioase si le ofera o masa consistenta (51 la suta), dar si ca sunt gustoase (38 la suta) si ca se simt egali la clasa cu ceilalti colegi (37 la suta). 89 la suta dintre copii isi doresc ca programul sa continue", rezulta din studiul transmis de APRIL.
In ceea ce priveste mamele, 90 la suta dintre cele intervievate au o parere buna si foarte buna despre program, 93 la suta spun ca doresc continuarea acestuia, iar peste 86 la suta dintre ele au afirmat ca sunt dispuse sa se implice activ pentru a-l sustine.
Studiu a fost realizat la nivel national in perioada august - septembrie, pe un esantion de aproximativ 1.250 de respondenti, dintre care 600 de mame, 400 de copii din invatamantul gimnazial, primar si secundar, precum si 250 de profesori, invatatori si educatori din scoli si gradinite de stat si private, acoperind toate regiunile tarii, din mediul rural si urban, diversele segmente de varsta ale respondentilor (de la 24 la 55 de ani), si cele trei categorii de familii din punct de vedere al venitului realizat (familii cu venituri mici, medii si mari).
Initiatorii studiului sustin ca, pe langa beneficiile nutritionale si educationale, programul are beneficii importante economice si sociale, el reprezentand un canal de distributie constant pentru fermierii si producatorii de lapte generand vanzari zilnice de peste 250 de tone de lapte.
"Asigura un flux constant de productie pentru cei aproximativ 5.000 de fermieri romani care produc anual lapte in valoare de 70 de milioane de euro doar pentru acest program si care au creat pana in prezent aproximativ 30.000 de locuri de munca. Datorita amplorii sale, programul a atras in ultimii ani investitii in capacitati de productie si procesare de 100 de milioane de euro, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor si impozitelor redirectionate dintr-o cifra de afaceri anuala a industriei de aproximativ 880 de milioane de euro", se arata intr-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX.
APRIL aprecizeaza ca o parte din fondurile de stat investite in acest program provin din finantare europeana pentru "Laptele in scoli", absorbtia fondurilor europene pe acest segment crescand de peste 10 ori in 2013 comparativ cu 2008.
"Consideram ca acest program trebuie rentabilizat, prin indexarea limitei valorice a pachetului care a ramas la nivelul din 2008, ceea ce diminueaza interesul marilor companii din industria laptelui. Astfel, ar creste si standardele de calitate ale produselor lactate oferite copiilor. De asemenea, este nevoie sa completam legislatia in domeniu si normele de aplicare, prin reglementarea unor prevederi legate de igiena, distributie, controale suplimentare prin care sa se asigure ca produsele lactate sunt distribuite, transportate si pastrate in conditii corespunzatoare", a declarat presedintele APRIL, Dorin Cojocaru.
Foto: ebihoreanul.ro, gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email