ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-11-2015, ora 09:37

STAREA RANITILOR din Colectiv. 90 de pacienti sunt inca in stare grava. Medic: „Nu exista nicio persoana in afara oricarui pericol”

Articol de Cristian Amariei
Pentru fiecare dintre cei 145 de raniti internati in 11 spitale din Bucuresti, fiecare ora care trece poate fi un pas crucial. Dureros este ca, de duminica, alte trei tinere, care au scapat initial cu viata din club, apar pe lista decedatilor.

Situatia ramane in continuare critica pentru alte 90 de persoane. Au arsuri severe si sunt la Terapie Intensiva. Iar medicii incearca din rasputeri sa le tina in viata.
Stirile Pro Tv si Crucea Rosie au inceput o campanie de strangere de fonduri: Noua ne pasa. Putem ajuta impreuna spitalele in care sunt ingrijiti ranitii, dar si famiile celor care trec prin momente cumplite.

Conturile in care puteti dona:
Donatiile se pot realiza prin transfer bancar la unul dintre conturile deschise la BRD, agentia Piata Romana:
RO36BRDE410SV29647144100 LEI
DESCHIS LA BRD
RO22BRDE410SV18508914100 EUR
DESCHIS LA BRD
RO37BRDE410SV81385954100 USD
DESCHIS LA BRD
PENTRU DONATII DIN AFARA ROMANIEI
COD SWIFT BRDEROBU

Sambata noapte, starea a trei dintre tinerele ranite in incendiu a devenit critica. Plagile adanci, dar si arsurile de pe caile respiratorii le-au doborat. Una dintre ele, internata la Spitalul de Arsi, avea doar 25 de ani.

Dr. Adrian Stanculea, medic primar chirurgie plastica Spitalul de Arsi: "Unul dintre cei care era grav a devenit critic peste noapte si a si decedat in cursul diminetii de duminica. O domnisoara tanara, tineri sunt toti. Nu a fost intubata, a fost intubata peste noapte si dimineata a decedat. S-a degradat si respirator."

Celelalte doua victime s-au stins la Bagdasar Arseni. Una avea 26 de ani, cealalta 31.

Mircea Gorgan, Spitalul Bagdasar Arseni: "A venit cu 90% suprafata arsa, sanele ei de supravietuire erau de1 la suta. 7 sunt in situatie dramatica. Nu exista nicio persoana in afara oricarui pericol."

La Spitalul Militar, sunt internati 12 raniti, care au intre 20 si 40 de ani, si cei mai multi dintre ei au arsuri pe 50% din suprafata corpului. Sunt pansati, in sala de operatie, sub anestezie. Altfel nu ar putea indura durerile infioratoare. Sunt tineri,
insa evolutia fiecaruia e unica si este dictata de starea generala de sanatate.

Dr. Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar: "Cinci pacienti sunt in stare critica, cu arsuri de cai respiratorii superioare, evolutia lor e imprevizibila. Daca pentru piele avem metode sa rezolvam problemele, pentru caile respiratorii, din pacate, numai organismul isi reface structura tesuturilor."

Raed Arafat, secretar de stat in MI: ''Produsul care iese din fumul de ardere a buretilor, a mobilierului, a orice, include foarte multe substante toxice, uneori sunt sute de substante toxice, dar care includ si cianuri si alte categorii de substante foarte toxice, foarte grave. Acum depinde cat de mult te-ai expus la aceste substante si cat timp ai stat inauntru.''

Dr. Bogdan Marinescu, sef sectie Chirurgie Plastica: "S-a realizat repearmibilizarea tesuturilor, sangele ajunge acolo unde trebuie sa ajunga, si toaletarea agresiva a acestor plagi."

24 de pacienti sunt si acum la Spitalul Universitar, iar pentru 10 dintre ei emotiile sunt mari. Si La Floreasca medicii se lupta sa faca imposibilul.

Dr. Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica, Spitalul Floreasca: "Avem patru cu peste 50%, chiar si acestia au demonstrat o evolutie stabila, cel putin in momentul de fata."

La Spitalul Elias, sapte dintre cei 15 pacienti adusi aici sunt in stare grava. In schimb, la Grigore Alexandrescu, au ajuns cinci copii. Doi dintre ei sunt frati. Cel mai mic dintre suferinzi are numai 15 ani.

In toate spitalele, medicii au operat fara pauza. Stocurile de sange, plasma, albumina, antibiotice, morfina sunt deocamdata suficiente.

La Militar se fac liste cu cei care vor sa doneze. Este nevoie, in medie, de 30 de donatori pe zi. Tot la Militar a fost creat si un centru pentru consilierea psihologica a pacientilor, dar si a familiilor lor.

Dr. Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar: "Pe langa faptul ca sunt niste oameni bolnavi, nu inteleg de ce li s-a intamplat acest lucru si cu ce au gresit ei... Este un pacient a carui prietena a murit langa el, dar el inca nu stie acest lucru. L-am intrebat daca il doare si a raspuns ca il doare doar sufletul - desi are arsuri pe toata suprafata corpului - pentru ca el nu stie unde e prietena lui."

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: "Din cei 146 de pacienti care au ramas internati si erau internati in cursul zilei de ieri, numarul celor gravi si critici este foarte mare, se apropie de 80-90 de pacienti. Medicii se bat pentru fiecare dintre ei."
Doua avioane si doua elicoptere sunt pregatite la orice ora, daca va fi nevoie, ca o parte dintre raniti sa fie transferati in alte spitale din tara.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii