ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
21-09-2013, ora 10:30

SPERANTE DESARTE. Franta, "mai mult decat rezervata" in privinta aderarii Romaniei la Schengen

Articol de Cristian Amariei

Franta nu vede Romania prea curand in Schengen. Ministrul francez de interne a declarat ca este mai mult decat rezervat in privinta aderarii tarii noastre la spatiul european unic fara frontiere interne. Asta in ciuda optimsimului afisat de ministrul de Externe Titus Corlatean, care spunea pentru Agerpres ca, informal, semnalele sunt in regula privind aderarea Romaniei la Schengen.

Ministrul afacerilor interne francez Manuel Valls a declarat pentru France-Inter ca problema deschiderii spatiului Schengen pentru Romania si Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se afla 'pe ordinea de zi' si ca este mai mult decat rezervat in legatura cu aceasta, scrie joi Le Figaro, citat de Agerpres.

"Eu sunt mai mult decat rezervat", a explicat ministrul francez, atat timp cat nu vor fi luate masuri pentru a 'garanta securitatea cetatenilor nostri'.

In replica la declaratiile presedintei Frontului National (extrema dreapta), care a dat asigurari ca decizia a fost deja luata, Manuel Valls a afirmat: 'Marine Le Pen este incompetenta'.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, isi exprima recent optimismul in privinta unei solutii favorabile pentru Romania.

"Nu am inregistrat in ultima perioada de timp asa cum inregistrasem anul trecut semnale de rezerva sau negative. As spune ca informal semnalele sunt in regula, dar fie ca ne place sau nu exista niste momente politice si electorale importante in cateva state membre ale UE cu greutate, unele chiar in septembrie, dupa care vom putea discuta cu noile guverne ultimele detalii", a spus seful diplomatiei romane, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Presedintia lituaniana a UE a introdus sub forma unui proiect de decizie, subliniez, aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si, bineinteles, nu doar ca asteptam cu interes, dar facem masurile firesti pe canalele diplomatice, pe langa ceea ce colegii din Ministerul de Interne fac, pentru ca, pe fond, acolo este institutia responsabila, dar noi facem demersurile firesti pe langa statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii, probabil in doi pasi, in doua trepte, pana la urma o decizie fireasca, legitima, normala, pentru ca Romania si-a facut treaba, a indeplinit criteriile tehnice obiective din tratate, din acquis-ul Schengen, a investit foarte multi bani. Acest lucru este recunoscut practic de toate statele membre. Avand in vedere climatul si de stabilitate politica, dincolo de retorica politica interna care mai apare si a aparut si in aceste zile, ar trebui in mod firesc sa ne indreptam spre o decizie pozitiva in doi pasi", a mai spus Corlatean.

O opozitie pe tema posibilei aderari a Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost exprimata si de presedintele Comisiei Europene. Jose Manuel Barroso, a afirmat ca Bulgariei si Romaniei trebuie sa li se acorde sansa de a adera cat mai curand posibil la spatiul Schengen, potrivit Novinite.

Foto: realitatea.net

     
Tag-uri: Schengen, Romania, Franta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii