ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-04-2016, ora 09:27

SIE: Nu monitorizam cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati

Articol de Madalina Irimia
Serviciul de Informatii Externe (SIE) a transmis, marti, intr-un comunicat, ca nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate.

Precizarea vine in contextul in care procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca nu a primit nicio informare de la SIE in mandatul sau si ca in investigatiile procurorilor anticoruptie se observa ca tot mai multi inculpati si-au deschis conturi si afaceri in strainatate, precum si ca isi muta bani si isi cumpara proprietati in afara tarii.

"Apreciem ca punctul de vedere al doamnei procuror-sef este generat de o neintelegere a specificului pe care il incumba activitatea de informatii externe/spionajul, in speta faptul ca obtinerea de informatii secrete sau confidentiale ce vizeaza securitatea nationala si apararea intereselor Romaniei se realizeaza preponderent prin surse umane (HUMINT) si metode si mijloace specifice. SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate", se arata in comunicatul SIE, postat marti pe site-ul Serviciului.

SIE face referire la faptul ca orice actiune pe spatiile aliate se desfasoara doar in parteneriat cu structurile de informatii locale si strict in limita competentelor serviciilor de informatii.

"In acord cu tratatele internationale la care Romania este parte, SIE nu desfasoara activitate specifica pe spatiile aliate (UE, NATO), ca urmare nu desfasoara activitate specifica nici in Franta, stat mentionat ca exemplu de procurorul sef DNA. Orice actiune pe spatiile aliate se desfasoara doar in parteneriat cu structurile de informatii locale si strict in limita competentelor serviciilor de informatii, asa cum sunt acestea prevazute si intelese in Comunitatea Informativa Nord-Atlantica/UE", explica SIE.

De asemenea, se subliniaza ca un serviciu de spionaj nu poate obtine, in strainatate, in mod autonom si legal, documente clasificate, baze de date, evidente, date despre conturi, transferuri bancare etc.

"Accesul se poate realiza prin intermediul surselor umane, persoane recrutate si gestionate conspirat si legendat si care, prin actiunile lor, incalca legislatia statului de origine, savarsind infractiunea de spionaj/ tradare. Activitatea de spionaj este o resursa foarte importanta a statului, focalizata pe obtinerea de informatii secrete, protejate de state/ entitati, vizand amenintari la adresa securitatii nationale. Avand in vedere riscurile inerente activitatii, riscuri pe care ofiterii SIE sunt pregatiti sa si le asume si antrenati sa le gestioneze, spionajul este angrenat in zone care nu pot fi accesate pe alta cale, in speta atunci cand informatiile nu pot fi obtinute pe canale legale cum sunt cele generate de cooperarea politieneasca, schimbul de date intre institutii cu atributii de control financiar, mecanisme judiciare sau, in unele situatii, chiar prin abonamente la baze de date publice", mentioneaza SIE.

Potrivit sursei citate, in cursul cercetarii informative, SIE obtine, tintit sau colateral, si informatii referitoare la intentii de incalcare a legii de catre persoane fizice sau juridice romane sau straine.

"Informatiile SIE nu se pot constitui in probe in instanta, intrucat sunt obtinute prin surse umane cetateni straini, cu mijloace si metode specifice, care 'nu pot fi dezvaluite nimanui si in nicio imprejurare'. Respectand cu strictete atat propria lege de organizare si functionare cat si protocoalele de cooperare si competentele celorlalte structuri din Sistemul Securitatii Nationale, acest tip de informatii sunt transmise spre completare, validare si exploatare acelor institutii ale statului cu atributii si posibilitati legale, in speta SRI, MAI, ONPCSB etc", se arata in comunicatul citat.

SIE mai informeaza ca, in cursul anului 2015 si in primele luni ale anului 2016, a transmis catre SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alti beneficiari 35 note informative/semnalari/alerte vizand "aspecte corelate fenomenului de coruptie/ infractiunilor economice".

"Totodata, in acelasi interval de timp, SIE a transmis beneficiarilor legali 10 materiale (analize strategice/ buletine tematice/ note de informare) pe subiecte vizand riscuri la adresa securitatii economice (inclusiv aspecte privind economia subterana, perpetuarea coruptiei). Mentionam, de asemenea, ca Serviciul primeste in mod curent si raspunde cu promptitudine la solicitari punctuale de verificare vizand entitati economice, persoane fizice sau juridice cu interese de afaceri in Romania (credibilitate actionari, implicare in actiuni ilegale conexe traficului de droguri, finantarea organizatiilor teroriste, etc. ). In perioada de referinta, SIE a raspuns la 30 astfel de solicitari, beneficiarii principali fiind, de asemenea, SRI si MAI", se mai precizeaza in comunicatul SIE.

SIE mai subliniaza ca nu a primit nicio solicitare de verificare sau obtinere de informatii vizand vreo persoana fizica sau juridica cercetata pentru fapte de coruptie.

"Pentru corecta informare a opiniei publice, precizam faptul ca, in contextul in care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate in lucru la DNA sau la identitatea suspectilor din aceste dosare, in intervalul temporal la care face trimitere procurorul sef DNA, SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obtinere de informatii vizand vreo persoana fizica sau juridica cercetata pentru fapte de coruptie", sustine Serviciul de Informatii Externe.

Serviciul reaminteste ca activitatea sa se desfasoara in concordanta cu prevederile legale, in speta vizeaza amenintarile la adresa securitatii nationale asa cum sunt acestea expres si limitativ prevazute in Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul National de Prioritati Informative, aprobat anual de CSAT. Totodata, in acord cu specificul si misiunea sa, Serviciul de Informatii Externe desfasoara o activitate care are ca prioritate preventia, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor in legatura cu intentii ale entitatilor ostile care pot aducere atingere securitatii nationale sau intereselor Romaniei.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii