ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-10-2016, ora 08:44

SFANTUL DUMITRU 2016: Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

Articol de Cristian Amariei
Sfantul Dumitru este unul dintre cei mai respectati martiri de catre crestin-ortodocsi. Acesta a fost ucis cu sulitele pentru ca nu voia sa se inchine la zeitati. Pentru a le merge bine tot anul, oamenii respecta o serie de superstitii.

In cinstea acestui sfant, crestinii respecta o serie de lucruri.

FEMEILE NU AU VOIE SA SE DICHISEASCA: In ziua acestui mare sfant, femeile nu au voie sa se machieze, pieptene ori sa faca parada modei, avertizeaza traditia. Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodaresc, iar relatia cu sotul nu va fi una usoara.

NU SE LASA MIZERIE IN CURTEA CASEI: inainte cu doua zile de Sfantul Dumitru trebuie stranse toate deseurile, crengile uscate si frunzele pline de noroi din curte.

Sfantul Dimitrie este protectorul iernii pastorale, iar in functie de harnicia oamenilor, acesta le va da o iarna blanda sau una naprasnica.

NU SE SPALA HAINE sI NICI NU SE COACE: O alta lege ce trebuie respectata in ziua Sfantului Dumitru are legatura cu treburile casnice. Nu ai voie sa speli haine si nici sa prepari mancare la cuptor.

STAPANII OILOR sI CIOBANII NU MAI AU VOIE Sa FACA INVOIELI: Orice intelegere intre ciobani si stapanii de drept ai oilor trebuie sa inceteze pana pe 26 octombrie.

ANIMALELE NU TREBUIE NEGLIJATE: taranii nu au voie sa lase caii cu coama netunsa in aceasta zi mare, celebrata de romani. Se spune ca cei care nu isi ingrijesc animalele in ziua sfanta vor primi copite din partea acestora (evident, in sens metaforic. Superstitia se refera la faptul ca animalele nu vor mai fi la fel de utile pentru treburile taranilor).

NU SE SEAMANA USTUROI: O traditie din Bucovina spune ca cine seamana usturoi de Sfantul Dumitru va avea un an plin de ghinioane.

OAMENII NU SE CULCA DUPA MIEZUL NOPTII: Cei care nu dorm pana dupa ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culca mai devreme de 12 vor fi norocosi si energici in urmatoarele 12 luni.

Potrivit credintei populare, Sfantul Dumitru este ziua lichidarii tuturor socotelilor - chirii sau imprumuturi - facute cu sase luni in urma, dar si incheierea altora noi.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii