A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737441432.2682.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

SF. MARIA MARE, TRADITII sI OBICEIURI DE SFANTA MARIA. Ce nu ai voie sa faci pe 15 august
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-08-2016, ora 08:54

SF. MARIA MARE, TRADITII sI OBICEIURI DE SFANTA MARIA. Ce nu ai voie sa faci pe 15 august

Articol de Cristian Amariei
Adormirea Maicii Domnului, considerata una dintre cele mai importante sarbatori inchinate „celei mai cinstite decat heruvimii si mai marite fara de asemanare decat serafimii”, este celebrata de crestin-ortodocsi in fiecare an pe 15 august.

Pentru acest moment, credinciosii se pregatesc timp de doua saptamani, prin post si rugaciune. In calendarul Bisericii Ortodoxe exista patru sarbatori inchinate Fecioarei Maria: Nasterea Maicii Domnului, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Bunavestire si aceasta din urma, considerata a fi de o covarsitoare insemnatate. Biserica Ortodoxa o cinsteste cum se cuvine pe Maica Domnului, aceasta fiind pomenita la fiecare slujba prin rugaciuni, cantari religioase, acatiste sau paraclise.

Pe Fecioara Maria o au ca si ocrotitoare copiii care au fost botezati cu numele ei sfant si tot ea este purtatoarea de grija a tuturor manastirilor din tara noastra.

Conform specialistilor in Etnografie si Foclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi, de Sfanta Maria se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, considerandu-se ca ele vor fi bune de leac.

"Gospodinele duc, pe 15 august, la biserica fructe pe care le slujesc si apoi le dau de pomana pentru sufletul rudelor decedate. Traditia spune ca, daca de Sfanta Maria infloresc trandafirii, va fi toamna lunga".

Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare de tristete pentru crestini pentru ca se cinsteste moartea si inaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Conform traditiilor bisericesti, pe data de 15 august, cu ocazia sarbatorii de Sfanta Maria - 2015 nu se spune "La multi ani" celor care poarta numele sfintei. Cei care poarta numele Sfintei Maria isi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, respectiv la Nasterea Maicii Domnului.

TRADITII SI OBICEIURI

Sfanta Maria 2016. Dupa o pioasa traditie veche, cunoscuta mai intai in Apus si trecuta apoi si in Rasarit, la trei zile dupa adormirea ei, Sfanta Fecioara ar fi fost ridicata cu trupul la cer, ca si dumnezeiescul ei Fiu. Sfanta Maria Mare este cunoscuta ca Pastele din timpul verii, tocmai pentru ca vorbeste despre invierea cu trupul a Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Sfanta Maria in credinta populara. Ce trebuie sa faci cu strugurii in aceasta zi

Traditia spune ca in ziua de Sfanta Maria se merge la biserica si se impart struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. In unele zone, dupa slujba, femeile merg la cimitire pentru a tamaia mormintele celor dragi. In biserica se pomenesc cei adormiti, dar si cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemaritate obisnuiesc sa culeaga flori, pe care le duc la biserica pentru a fi sfintite, apoi le iau acasa si le aseaza in dreptul icoanei Maicii Domnului.

Sfanta Maria 2016. Se crede ca astfel acestea vor avea parte de sanatate si o soarta buna. Mai mult, se spune ca aceste flori au puteri tamaduitoare, ele putand alina dureri si ocroti casa respectiva. Mai mult, in trecut, fetele purtau o planta numita „navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori.

Ce este interzis sa faci pe 15 august

Sfanta Maria 2016. intre cele doua sarbatori dedicate Sfintei Maria - 15 august si 8 septembrie, cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului - este timpul prielnic semanarii graului. Mai multe lacasuri de cult din tara care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului isi serbeaza inca de vineri (14 august) hramul. Sarbatoarea vine si cu o serie de superstitii de Sfanta Maria Mare, care ar fi bine sa nu fie trecute cu vederea. De acum incolo, este interzis scaldatul in apele curgatoare caci se crede ca raurile au fost spurcate de cerb. Tot odata cu 15 august si cu apropierea toamnei, traditia populara ne invata ca este bine sa nu mai dormim afara sau pe prispa.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii