STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
25-08-2016, ora 12:02
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
S-a schimbat legea adoptiilor: Cat dureaza procesul si ce risca cei care incearca sa fenteze procedurile
Articol de Cristian Amariei Cei care vor sa adopte un copil in Romania sunt de multe ori descurajati de birocratie. Numarul mare de acte necesare, lunile de alergatura, presiunea si stresul ii fac pe multi sa renunte.
Ca un ajutor pentru cei care vor sa adopte un copil, legea din 2004 privind procedura adoptiei a fost recent modificata si completata de Guvern prin ordonanta.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei schimbari este ca se reduce perioada procesului de adoptie.
"Din estimarile noastre, pentru copil procedura de adoptie se va reduce la 7 luni, iar pentru familiile implicate durata va scadea sub 1 an (anterior durata medie a procedurilor era de un an si jumatate) ", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).
Insa scopul recentelor schimbari in lege nu este numai urgentarea procedurii, ci si gasirea unei familii potrivite pentru fiecare copil.
In aceste conditii, durata procesului va varia in functie de particularitatile fiecarui caz.
Prin noua lege s-a decis si reducerea la jumatate a numarului formularelor utilizate in procedura adoptiei (fie prin eliminare, fie prin comasare), ajungandu-se in prezent la 12.
"In cadrul formularelor simplificate au fost redusi numarul de itemi necesar a fi completati sau, in alte situatii, au fost elaborate formulare care pot fi utilizate in mai multe situatii (evitandu-se astfel duplicarea unor documente) ", ne-au mai spus reprezentantii ANPDCA.
Odata cu noua lege nu mai este obligatoriu ca cei care vor sa adopte sa aiba recomandari de la locul de munca.
De asemenea, viitorii posibil parinti vor avea la dispozitie si portretele copiilor greu adoptabili cu scopul de a le creste sansele de a avea o familie. Insa nu vor mai putea sa aleaga un copil in functie de etnie.
Ce urmeaza dupa adoptie
Dupa ce adoptia este realizata, urmeaza o perioada de monitorizare a familiei in care se afla copilul.
In Romania, spun reprezentantii ANPDCA, "monitorizarea familiei se realizeaza de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) de la domiciliul familiei, pe o perioada de 2 ani - se fac vizite si se intocmesc rapoarte trimestriale".
In cazul unei adoptii internationale, aceasta monitorizare reprezinta o colaborare intre ANPDCA si autoritatile straine. Mai exact, timp de 2 ani dupa incuviintarea adoptiei, institutiile straine trimit trimestrial rapoarte privind evolutia copilului in cadrul noii familii.
Cand poate fi vazut copilul de parintii biologici
Trebuie precizat ca legea prevede ca, pana la majoratul copilului adoptat, parintii biologici nu il pot contacta pe acesta fara acordul celor care l-au adoptat.
"Dupa ce copilul adoptat a devenit persoana majora, parintii biologici pot solicita la ANPDCA si obtine informatii generale privind adoptatul, precum si alte informatii despre acesta (in cadrul acestora poate fi facuta solicitarea de contactare).
Pentru a furniza parintilor biologici alte informatii despre adoptat (precum si pentru a instrumenta solicitarea de contactare), ANPDCA solicita acordul adoptatului (devenit major). Numai in cazul in care adoptatul este de acord cu acest demers, se poate realiza contactarea lui de catre parintii biologici", ne-au precizat reprezentantii institutiei.
Pot fi fentate procedurile de adoptie?
In trecut au existat cazuri in care un barbat recunoastea in fals paternitatea unui copil pentru a eluda astfel tot procesul complicat de adoptie.
Pentru evitarea acestor situatii, legea stipuleaza ca este obligatoriu un test ADN, pentru ca sotia celui care se pretinde a fi tata sa poata si ea sa adopte copilul nascut in afara casatoriei, ne-au explicat reprezentantii ANPDCA.
Iar daca rezultatul testului ADN demonstreaza ca barbatul respectiv nu este tatal biologic al copilului, nu poate fi incuviintata adoptia.
Ba mai mult, barbatul respectiv incalca legea si poate fi urmarit penal pentru fals in declaratii. "Insa numai instanta judecatoreasca se poate pronunta cu privire la buna/reaua credinta a autorului recunoasterii si la vinovatia acestuia sub aspect penal", arata ANPDCA.
In Romania exista 58.000 de copii in grija statului, dar doar 3.250 sunt adoptabili. 46% dintre acestia au varsta intre 7 si 13 ani, iar peste 21% au dizabilitati.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email