A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817934.4064.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

S-a demonstrat stiintific: cat ar trebui sa dureze weekend-ul. STUDIU
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-09-2015, ora 14:14

S-a demonstrat stiintific: cat ar trebui sa dureze weekend-ul. STUDIU

Articol de Madalina Irimia
Este bine cunoscut faptul ca luni, la revenirea la serviciu, moralul salariatilor este la pamant. Acest lucru se explica prin faptul, dovedit stiintific acum, ca weekend-ul este prea scurt, relateaza NY Mag, preluat de 7sur7.be. Multi patroni au inteles deja ca aici este poate cheia productivitatii.

Cine simte ca zilele libere de la sfarsitul saptamanii sunt prea putine si nu vine luni la serviciu cu bateriile complet incarcate percepe in mod intuitiv un fapt demonstrat de oameni de stiinta, care au aratat prin cercetari medicale, ale somnului, cognitive si psihologice validitatea acestui lucru. S-a demonstrat ca o saptamana de lucru mai scurta ar trebui sa fie obicei si nu exceptie (ca in cazul prelungirii la zile de sarbatoare sau de concediu).

De cand starea buna a salariatilor constituie o preocupare pentru opinia publica, se incearca cuantificarea cat mai precisa a efectului saptamanilor de lucru asupra sanatatii fizice si mentale. Rezultatul — ca saptamana de lucru de cinci zile nu este benefica pentru nicio parte (angajator si angajat) — este atat de general incat multe firme americane (aproape 43%) propun program de lucru redus unor salariati ai lor. Sunt vizati indeosebi cei care stau aproape fara intrerupere cu mainile pe tastatura si cu ochii pe monitor.

Se pare ca toti au de castigat, existand numeroase argumente in favoarea unui weekend de trei zile, toate fiind amplu studiate si demonstrate. Primul este cel al sanatatii. Prima victima a multelor ore de lucru este inima. Nu este o descoperire recenta, ci medicii au semnalat-o de cateva decenii. Luna trecuta insa, revista The Lancet a publicat o ampla meta-analiza care prezenta legatura dintre bolile cardiace si munca in exces la 600.000 de persoane (barbati si femei) din America, Europa si Australia. Rezultatul a fost ca cei care munceau cele mai multe ore (55 de ore pe saptamana si mai mult) prezentau un risc cu 33% mai mare sa sufere un AVC decat cei care lucrau sub 40 de ore saptamanal. Salariatii cu cel mai incarcat program riscau si cu 13% sa sufere de o boala cardiaca.

Continuarea pe descopera.ro
     
Tag-uri: studiu, week-end, stiinta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii