STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
22-06-2016, ora 15:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Rusia va da publicitatii date despre sateliti militari americani
Articol de Madalina Irimia Rusia intentioneaza sa dea publicitatii catalogul sau cu obiecte din apropierea Pamantului, care contine date care nu sunt facute publice de NORAD (North American Aerospace Defense Command), relateaza miercuri semioficiosul Izvestia, citand declaratia sefului delegatiei ruse la cea de-a 59-a sesiune a Comitetului ONU privind utilizarea pasnica a spatiului cosmic, potrivit TASS.
Catalogul NORAD contine informatii cu privire la mai mult de 45.000 de obiecte lansate in spatiul cosmic. Pana acum, NORAD, potrivit Izvestia, a evitat sa faca publice informatii despre satelitii militari americani si ai aliatilor lor — Franta, Germania, Israel si Japonia.
In schimb, satelitii militari ai Rusiei figureaza in catalogul american, mai scrie cotidianul rus, adaugand ca, datorita acestor date publice, o multime de 'fani' au putut sa urmareasca anul trecut miscarea noului satelit militar rusesc pe orbita geostationara, care a aratat o mobilitate extraordinara.
"Rusia are acum posibilitatea de a-i raspunde SUA", remarca Izvestia.
Catalogul rusesc contine aproximativ 40% mai multe obiecte spatiale decat exista in repertoriul SUA, potrivit publicatiei mentionate. "Avem mai multe telescoape puternice in comparatie cu NORAD, instalate in mai multe locuri", explica Igor Molotov, cercetator principal la Institutul de Matematica Aplicata "M.V.Keldis" din Moscova.
Rusia a propus unificarea bazelor de date nationale intr-un singur catalog care sa fie disponibil pentru orice tara ce desfasoara activitati spatiale, intr-o initiativa prezentata la actuala sesiune a Comitetului ONU privind utilizarea pasnica a spatiului cosmic, ce s-a desfasurat intre 8 si 17 iunie la Viena.
Aceasta centralizare de date, sustine partea rusa, ar putea ajuta la prevenirea unor potentialele evenimente periculoase atat pentru dispozitivele trimise in spatiu, cat si pentru obiectivele de pe Pamant, precum si la anticiparea unor pericole in cazul lansarilor de rachete.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email