ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-11-2014, ora 10:56

Rusia si-a „asumat responsabilitatea” pentru instalatiile nucleare din Crimeea

Articol de Madalina Irimia
Rusia "isi asuma pe deplin responsabilitatea" pentru instalatiile nucleare de pe teritoriul Crimeei si ar putea permite inspectarea acestora de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), a declarat luni adjunctul ambasadorului rus la ONU, Aleksandr Pankin, citat de agentia Tass.

Diplomatul a comentat astfel acuzatiile Kievului, care a afirmat ca "ocupatia rusa" in Crimeea si Sevastopol "submineaza regimul de neproliferare nucleara".

"Rusia si-a asumat pe deplin responsabilitatea pentru instaliile din Republica Crimeea si Sevastopol. De asemenea, Moscova este dispusa sa ofere AIEA posibilitatea de a inspecta aceste locatii, pentru a se convinge ca materialul folosit la instatiile nucleare nu a fost retras", a spus Pankin.

El a reamintit ca Rusia a "introdus aceste instalatii pe lista materialelor nucleare care pot fi utilizate doar in scopuri pasnice".

"Rusia respecta Memorandumul de la Budapesta din 1994 si nu ameninta alte state prin folosirea unor arme nucleare. Astfel, declaratiile privind subminarea regimului de neproliferare nucleara sunt neintemeiate si nejustificate", a adaugat diplomatul rus.

Populata in majoritate de rusofoni, Crimeea si-a proclamat in martie independenta fata de Ucraina si reunificarea sa cu Rusia a avut loc dupa un referendum organizat ulterior. Autoritatile ucrainene si tarile occidentale nu recunosc acest referendum si considera aderarea peninsulei la Rusia un "act de anexare".

Sursa: mediafax.ro
Foto: fanatik.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii