ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-05-2016, ora 13:05

Rusia modernizeaza radarul din Crimeea pentru a detecta lansarile de racheta in marile Neagra si Mediterana

Articol de Madalina Irimia
Ministerul Apararii din Rusia ia in calcul repunerea in functiune a unei statii radar de avertizare in cazul atacurilor cu rachete de tipul 'Dnepr' care exista inca din perioada sovietica langa Sevastopol (Crimeea), relateaza in editia sa de marti semioficiosul Izvestia, citat de agentia de presa RIA Novosti in pagina sa electronica.

Radarul, care va fi modernizat, va putea detecta lansari de rachete balistice, de croaziera si supersonice in zona marilor Neagra si Mediterana pentru a 'asigura protectie teritoriului Rusiei pe flancurile sudic si sud-est', a declarat pentru Izvestia o sursa din cadrul complexului militar-industrial de la Moscova.

Dupa destramarea URSS, statia radar de langa Sevastopol a trecut la Ucraina, iar o perioada a fost inchiriata de Rusia, dar din cauza pozitiei Kievului, acordul a fost rupt, a explicat ziarului mentionat expertul rus in domeniul apararii apararii antiaeriene Mihail Hodarenok. Astfel, mai mult de zece ani radarul nu a mai fost exploatat, ajungand complet inoperabil. Moscova a compensat pierderea acestui radar prin lansarea in 2013 a statiei radar de generatie noua 'Voronej-DM', in apropiere de Armavir (sud).

Conform expertilor rusi, statia radar de la Armavir a preluat activitatea celor doua radare de care Rusia se folosise in epoca in Ucraina — cel de la Mukacevo si cel de langa Sevastopol — precum si a radarului Gabala din Azerbaidjan.

Activitatea crescuta a navelor NATO si SUA in zona marilor Neagra si Mediterana a determinat Moscova sa ia in calcul recuperarea statiei radar de langa Sevastopol, scrie Izvestia.

Ministerului Apararii i-au fost propuse doua variante de modernizare a acestui radar, a indicat sursa Izvestia din cadrul complexului militar-industrial. Prima varianta este una mai costisitoare: constructia statiei de la zero cu utilizarea tehnologiilor care au stat la baza noilor statii radar de tip 'Voronej'. Asupra acestei variante insista armata. A doua varianta este mai ieftina si presupune instalarea echipamentelor vechi care au ramas din epoca sovietica de la statia radar Irkutsk, care nu a fost finalizata, similara celei de langa Sevastopol. Urmeaza ca Ministerul Apararii din Rusia sa ia o decizie in acest sens, dar sursa Izvestia a afirmat ca ultima varianta ar fi de preferat din ratiuni economice.

Odata cu repunerea in functiune a radarului de langa Sevastopol, Rusia va beneficia de o protectie completa in eventualitatea unor atacuri cu rachete, sustine Vadim Koziulin, profesor la Academia militara din Moscova. In 2013, radarul din Armavir a detectat si urmarit testul cu racheta americano-israelian Sparrow, in cadrul sistemului de aparare antiracheta. 'Odata cu aparitia noii statii de la Sevastopol, vom putem detecta rachete de croaziera mult mai putin vizibile si mult mai periculoase', spune el. Din Marea Mediterana, o racheta americana de tipul Tomahawk ajunge la Moscova in ceva mai mult de 120 de minute. Astfel, radarului de langa Sevastopol ii va reveni in sarcina detectarea lansarii unei astfel de rachete si activarea sistemului de aparare antiracheta rusesc, a mentionat Koziulin, conform Izvestia.

Moscova invoca permanent ca lansatoarele verticale de rachete Mk-41 (Aegis), amplasate la Deveselu, au fost folosite in trecut pentru lansarea de rachete cu raza medie de actiune de pe nave militare americane. Acest tip de lansatoare ar fi fost utilizate de nave ale Fortelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare si rachete cu raza medie de actiune de tip Tomahawk, potrivit Moscovei care acuza SUA ca prin aceasta incalca prevederile Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), in conformitate cu declaratii facute de-a lungul timpul de mai multi oficiali rusi. in mai multe randuri, Washingtonul a dat asigurari ca scutul antiracheta din Europa nu este indreptat impotriva Rusiei si a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului INF de catre Moscova.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii