A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673237.2735.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Rusia a lansat o noua faza a razboiului hibrid din Ucraina
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-04-2015, ora 11:46

Rusia a lansat o noua faza a razboiului hibrid din Ucraina

Articol de Cristian Amariei
Razboiul hibrid lansat de Rusia in Ucraina a intrat intr-o noua faza - a bombardamentelor aparent la intamplare, in spatii aglomerate din estul tarii, pentru a semana panica si a destabiliza tara.

Dmitri Komiakovski, de 37 de ani, isi aminteste ca impingea caruciorul in care se afla fetita sa, intr-o zi luminoasa la Harkov, alaturi de sute de oameni care iesisera pe strazi pentru a sarbatori un an de cand demonstrantii din Kiev l-au gonit din tara pe Viktor Ianukovici, scrie Newsweek.

O explozie s-a declansat in mijlocul demonstrantilor. Komiakov era suficient de aproape ca sa simta caldura deflagratiei. In jurul lui, trupuri insangerate umpleau strada. Inebunit, barbatul s-a apucat sa-si caute sotia si cealalta fata, de 12 ani.

"Am vazut cum zburau bucati de metal si oamenii au inceput sa cada. Mai intai am verificat bebelusul, sa vad daca e ranit, apoi m-am uitat la mine si apoi m-am uitat in jur si atunci le-am vazut pe sotie si fiica cum alearga catre mine". Familia sa a scapat in mod miraculos nevatamata, insa patru persoane, inclusiv doi adolescenti, au fost ucisi. Noua persoane au fost grav ranite de explozie.

Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, considera ca Rusia a deschis astfel o noua faza a campaniei sale de destabilizare a Ucrainei. La Harkov, al doilea oras al Ucrainei, a fost doar una din exploziile orchestrate de serviciile ruse de spionaj, FSB si GRU. Nicio saptamana nu trece in Ucraina fara o deflagratie sau o alarma privind plasarea unei bombe, scrie sursa citata.

"Totul incepe cu centrele de securitate ale FSB numarul 16 si 18, care opereaza din Skolkovo, Rusia", explica Vitali Naida, seful departamentului SBU care se ocupa cu interceptarea traficului de Internet. "Aceste centre sunt insarcinate cu razboiul informatiilor. Ele emit propaganda, informatii false, prin intermediul retelelor de socializare. Imagini din Siria, cu explicatii noi, crime de razboi din Serbia - toate acestea sunt folosite pentru a radicaliza si apoi recruta cetatenii ucraineni", aratat acesta.

Spre exemplu, la Dnipropetrovsk autoritatile au arestat o celula terorista cu trei membri. Cei trei isi asteapta procesul. Ei detineau arme cu numar de serie rusesc si autoritatile, care le-au interceptat comunicatiile, au aflat ca au primit instructiuni si arme fara a-si intalni vreodata liderii.

"Au fost recrutati de FSB. Initial li s-au transmis instructiuni in mesaje private prin intermediul Internetului si in unele cazuri prin Vkontakte (varianta rusa a Facebook -n.red. Cand au fost retinuti si arestati, in locuintele lor am gasit explozibili, grenade, mijloace de comunicare si mesaje tiparite - unde sa plaseze explozivii, unde ar trebui asezati ca sa creeze panica", spune Naida.

Unitatea lui Naida monitorizeaza cam 600 de grupari anti-sociale "anti-ucrainene", cu sute de mii de membri. Pana acum, a interceptat convorbirile intre 29 de administratori ai gruparilor si indivizi care folosesc conturi ce au legaturi cu serviciile de securitate ruse.

Pericolul nu este limitat la Ucraina, In cursul acestui an, Armenia, statele baltice, Moldova si Polonia au capatat asa-zise pagini gen "Republica Populara" pe retelele de socializare, unele pro-ruse pe fata, altele care doar alimenteaza tensiunile etnice dintre majoritate si populatiile minoritare din acelasi oras sau stat - fie acestia rusi si letoni, sau polonezi si lituanieni.

Rusia sustine ca actuala campanie de explozii din Ucraina este, de fapt, un efort ucrainean de a discredita Federatia Rusa. In conditiile in care consecintele unei campanii de bombardamente s-ar rasfrange asupra economiei, investitiilor si infrastructurii, este dificil de imaginat ca ucrainenii ar organiza asta doar pentru a discredita Rusia.

Pentru Naida, este limpede ca toate acestea reprezinta o noua faza a razboiului hibrid al Rusiei, care foloseste "partizani" pentru a "detsabiliza situatia, crea panica, pentru a aduce pagube economiei".

"Tintesc Kievul, Harkovul, Dnipropetrovsk si Odessa, si, de-a lungul unui potential coridor terestru (intre Rusia si Crimeea, peninsula ucraineana anexata anul trecut - n.red.), - Mariupol, Kerson si Mikolaiv. Separatistii au nevoie de aceste orase. Stiu ca nu au nicio sansa de supravietuire fara coridorul terestru", explica oficialul SBU.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: rusia, ucraina, razboi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
sam,  11.02.2024 23:47

great. لعبة بادل

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii