ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-08-2016, ora 13:08

Romanii nu au cui sa dea in plata locuintele pe care nu isi mai permit sa le plateasca. Cate cazuri sunt contestate de banci

Articol de Madalina Irimia
Doua treimi dintre notificarile de dare in plata a locuintelor care banci au fost contestate in instanta de cele 24 de institutii financiare vizate de procedura.

Datele au fost prezentate luni de Banca Centrala. In total, bancile au primit mai putin de 4.000 de notificari pana in data de 20 iulie. Cei de la Banca Nationala au cerut bancilor comerciale date despre notificarile de dare in plata.

Asadar pana in data de 20 iulie au fost inregistrate 3.907 notificari. Dintre acestea bancile au acceptat mai putin de 1.300. Restul de peste 2.600, adica doua treimi, au fost contestate in instanta.

Jumatate dintre creditele notificate au fost in franci elvetieni, urmeaza cele in euro si doar sapte la suta au fost in lei. Mai mult de jumatate dintre clientii care au depus notificari aveau deja restante de peste trei luni.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Intr-adevar, 56 la suta din numarul de notificari si din volumul expunerii sunt intarzieri la plata de peste 90 de zile, ceea ce inseamna ca 44 la suta nu au fost si nu sunt credite cu probleme."

Insa chiar daca nu au avut intarzieri, jumatate dintre clienti au ajuns sa plateasca la banca rate care depaseau 65 la suta din veniturile lunare.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "In majoritatea cazurilor valoarea creditului ramas de rambursat este mai mare decat valoarea garantiei imobiliare, cu alte cuvinte exista o motivatie clara de dare in plata."

Pe de alta parte, despre situatia economiei, guvernatorul BNR a precizat ca nu trebuie sa asteptam noi scaderi de dobanzi.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Daca mai stimulam cerererea inclusiv prin reducere de dobanda sau prin alte metode de stimulare a cererii nu vom crea locuri de munca decat in strainatate, nu vom stimula economia interna pentru ca este oricum supraturata."

Din cauza ieftinirii petrolului, inflatia va ajunge la minus 0,4 la suta la sfarsitul acestui an, mult sub tinta de plus 2,5 la suta.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Pretul titeiului contribuie in prezent cu cea mai mare pondere la inflatia negativa din Romania."
Reporter: "Ce-ar trebui sa facem?"
Mugur Isarescu: "Sa mergem sa ne rugam sa creasca pretul la titei pentru a ne atinge tinta de inflatie sau sa vorbim cu Guvernul sa mareasca accizele la benzina si la motorina?"
Reporter: "Categoric ca nu."

BNR estimeaza ca inflatia va urca la 2,5 la suta abia peste doi ani.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii