STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
09-09-2016, ora 09:23
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Romanii din strainatate care se intorc in tara pot primi cate 50.000 de euro. Ce trebuie sa faca?
Articol de Cristian Amariei Romanii din diaspora care vor sa se intoarca in tara pot primi 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri, prin intermediul programului „Diaspora Start-Up”.
Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a lansat spre consultare publica Ghidul Programului „Diaspora Start-Up”.
Finanțarea, in valoare de 30 milioane euro, este realizata prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului in randul cetatenilor romani din diaspora si a celor recent reintorsi in tara.
Schema de antreprenoriat vizeaza crearea unei oportunitați de reintoarcere in Romania pentru cei care doresc sa valorifice abilitatile (antreprenoriale si/sau profesionale) dobandite in strainatate prin deschiderea unei afaceri in tara.
In prima etapa a proiectului, administratorii de grant depun propunerile de proiecte in valoare de maxim 5.000.000 euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor in țara. in cea de-a doua etapa, cetatenii romani eligibili, care doresc sa isi inființeze o companie, pot accesa fonduri in valoare maxima de 50.000 de euro prin intermediul administratorilor de grant.
Programul include astfel doua categorii de solicitanți, aferente celor 2 etape de accesare:
- Etapa 1: administratori de schema de antreprenoriat, care pot fi autoritațile publice locale, camerele de comert, furnizorii de servicii de formare profesionala continua (FPC), organizații sindicale si patronale, asociații profesionale si ONG-uri;
- Etapa 2: cetateni romani (cu varsta minima de 18 ani) care fac dovada rezidenței sau a domiciliului in strainatate pe durata a cel putin 1 an in ultimii 3 ani si doresc sa deschida o companie in Romania, prin accesarea ajutorului de minimis. Acestia mai trebuie sa faca dovada unei experiente antreprenoriale in strainatate sau a specializarii, prin cursuri sau experienta profesionala, in domeniul vizat. Cetatenii romani din diaspora pot primi prin intermediul administratorilor de schema un grant de maxim 40.000 de euro, in doua transe, plus 10.000 de euro prima de relocare in tara.
Sursa: realitatea.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email