A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834459.2386.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romanii au platit in plus 15 milioane de euro la facturile de curent. Cu sprijinul statului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
31-07-2014, ora 12:16

Romanii au platit in plus 15 milioane de euro la facturile de curent. Cu sprijinul statului

Articol de Cristian Amariei

Abia dupa un an de la liberalizarea pietei, ANRE a decis sa modifice legislatia care sa permita o ieftinire a abonamentului platit in facturile de electricitate. Consumatorii romani au platit astfel in plus circa 15 milioane de euro.

Abia la un an de zile de la debutul calendarului de liberalizare a pietei de energie electrica pentru consumatorii captivi, Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) a decis sa schimbe legislatia referitoare la modalitatea de calcul a abonamentului din factura de electricitate platit de milioane de gospodarii.

De la 1 iulie 2014, in facturile de electricitate ale consumatorilor care platesc energia pe baza tarifului de tip monom cu rezervare (abonament), adica majoritatea gospodariilor, apare o valoare mai mica a abonamentului. Astfel, acesta a scazut de la 0,17 lei (fara TVA) pe zi, la 0,12 lei pe zi. O veste buna pentru consumatori, chiar daca impactul final in facturi este destul de limitat: ieftinire de cinci bani pe zi, adica 1,5 lei pe luna, fara a lua in calcul TVA.

Cum se motiveaza aceasta scadere: "Incepand cu 1 iulie 2014, datorita prevederilor legislative in vigoare, factura de energie electrica va include Componenta de Piata Concurentiala (CPC) in procent de 30%, tarif calculat in conditiile pietei concurentiale si un nou mod de calcul al valorii componentei de rezervare/abonament, daca aceasta se regaseste in tariful ales de dvs.".

Cu alte cuvinte, de la 1 iulie, ANRE a decis reducerea acestui tarif de rezervare. Banii vor ramane la consumatori si nu se vor mai duce la furnizorii de energie care alimenteaza populatia in regim reglementat: Enel, E.On, CEZ si Electrica.

Integral pe economica.net

Foto: electricaexpert.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii