ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-05-2015, ora 10:31

Romania, tinta preferata de infractorii cibernetici. Metodele prin care teroristii recruteaza adepti si trimit mesaje

Articol de Madalina Irimia
Romania devine tot mai atragatoare pentru infractorii cibernetici, care se folosesc de retelele din tara noastra ca sa dea atacuri in alte tari.

Desi in acest moment, Romania se confrunta cu infractori marunti, interesati de date personale si bani din conturi, adevarata ingrijorare o reprezinta hackerii care ne tranziteaza. In acest context, expertii romani s-au intalnit si marti, cu oficiali din 18 state, inclusiv America.

Romania se afla la inceputul crimei organizate virtuale. Daca in urma cu 20 de ani eram o tara de tranzit pentru droguri, iar acum avem proprii consumatori, in prezent sistemele informatice de aici sunt tranzitate spre adevaratele tinte care sunt in spatiul Uniunii Europene.

Ca sa ne foloseasca, explica specialistii, hackerii trebuie sa infecteze cat mai multe computere legate in retea.

Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO: "Acele retele infectate cu virusi unde atacatorii isi instaleaza un backdoor , o usa de intrare prin spate si le folosesc pe mai departe, aceste retele de calculatoare distribuite, in interes propriu, fara ca proprietarul calculatorului sa stie pentru ce e folosit calculatorul sau sau sa stie ca pc-ul sau e implicat in atacuri."

Odata instalat virusul in cateva calculatoare legate in retele din tara noastra, hackerii pot accesa acele computere fara ca proprietarii lor sa stie. De aici, ei se folosesc de acele computere pentru a ataca site-uri din alte tari. Astfel, la prima vedere, atacul pare ca a fost dat de pe un calculator din Romania.

Spre exemplu, hackerii de la Anonymous ar fi spart contul de posta electronica al presedintelui Siriei si ar fi postat pe internet date personale ale unor politicieni din Statele unite, Germania sau Noua Zeelanda.

Numai anul trecut Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate cibernetica a procesat peste 78 de milioane de alerte.

Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO: "Jumatate dintre motivele care genereaza atacuri sunt datorate sistemelor slb securizate sau prost securitate."
Sorin Ducaru, secretar general adjunct al NATO: "Este vorba despre o crestere a volumului, a numarului de atacuri cibernetice, a intensitatii. Deci anumite atacuri sunt bine regizate, bine definite."

Expertii atrag agentia si asupra noilor metode prin care teroristii isi recruteaza adeptii sau transmit mesaje. Acestia se folosesc tot mai mult de retelele de socializare sau de jocurile in retea, isi schimba IP-urile extrem de des si gasesc noi metode de a se camufla in spatiul virtual.

Sursa: stirileprotv.ro
Foto: wall-street.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii