ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-07-2015, ora 12:04

Romania sub canicula. Sase reguli obligatorii cand temperatura trece de 35 de grade Celsius

Articol de Cristian Amariei
De la inceputul lui iulie, toata Europa este afectata de canicula, cu temperaturi de pana la 44 de grade Celsius in Spania, iar consecintele acestei situatii asupra populatiei pot fi dramatice.

In Franta, ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, a anuntat ca mortalitatea a crescut cu 7%, cu 700 de decese in plus fata de media acestei perioade, iar peste 3.500 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale, relateaza lainfo.es.

In acest context, medicii ne avertizeaza sa fim deosebit de atenti in ceea ce priveste starea de sanatate si sa adoptam o vestimentatie si o dieta adecvate, pentru a nu avea de suferit. Iata o serie de reguli ce trebuie respectate cand temperaturile trec de 30 de grade.

1. Bea multa apa si evita alcoolul si cafeaua

Hidratarea este esentiala in zilele caniculare, cand este indicat consumul de apa, sucuri naturale si iaurturi, in timp ce bauturile cu continut ridicat de cofeina si alcoolul, inclusiv berea - care racoreste pe moment, apoi moleseste, sunt nerecomandate.

2. Evita iesirile in intervalul 11:00 -18:00

La fel de nerecomandate sunt plimbarile in intervalul 11:00 - 18:00, cand intensitatea soarelui si temperaturile sunt maxime.

3. Imbraca-te in haine largi, din bumbac sau matase naturala

Efortul fizic trebuie evitat intre aceste ore, iar daca suntem nevoiti sa facem drumuri trebuie sa ne imbracam cu haine din bumbac, in sau matase naturala, haine ample, vaporoase, care sa impiedice incalzirea.

4. Mananca alimente hidratante si bogate in vitamine

In zilele extrem de calde, dieta trebuie sa ne asigue hidratarea si sa furnizeze organismului vitaminele, mineralele si sarurile pe care adesea organismul le pierde prin transpiratie. Rosiile contin potasiu, vitamina C, fibre si sunt o sursa naturala de licopen, un fitonutrien care protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor ultraviolete. Dovleceii contin 94% apa, sunt saraci in calorii si bogati intr-o serie de nutrienti, printre care se numara acid folic, vitamina C, potasiu si betacaroten. Castravetele este bogat in apa, mai exact contine 95% apa, si are un continut extrem de sarac in calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutritionistii spun ca aceasta legume este potrivita pentru rehidratare si racorire pe timpul verii. Totodata, printre alimentele indicate in perioade de canicula se numara pepenele, care contine in proportie de 95% apa si este foarte bogat in beta caroten, si fructele de padure care contin cantitati impresionante de antioxidanti.

5. Ai grija la diferenta de temperatura dintre interior si exterior

Trecerea de la o temperatura scazuta precum cea dintr-o locuinta in care aerul conditionat functioneaza la caldura de afara poate provoca soc termic, avertizeaza medicii. Acestia sustin ca organismului uman ii ia ceva timp sa se adapteze la noile conditii termice - transpira excesiv, inregistreaza cresteri de puls si simte disconfort. Cei mai afectati de diferentele mari de temperatura sunt varstnicii, copiii, gravidele si bolnavii cronici, in cazul cardiacilor existand si riscul de stop cardiorespirator. Potrivit medicilor, diferenta ideala de temperatura intre interior si exterior ar trebui sa fie de 5 grade Celsius.

6. Ai grija de persoanele vulnerabile

Tot in perioadele caniculare, o atentie deosebita trebuie acordata varstnicilor, persoanelor cu dizabilitati si copiilor si sa le asiguram celor care depind de noi confortul termic si hidratarea.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii