A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816561.4226.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romania si amenintarea terorista: Singura data cand nivelul alertei teroriste a fost ridicat la 3 din 5
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-12-2015, ora 16:06

Romania si amenintarea terorista: Singura data cand nivelul alertei teroriste a fost ridicat la 3 din 5

Articol de Madalina Irimia
Europa a fost zguduita in ultima perioada de atentate teroriste, iar zilele trecute am vazut ca amenintarea poate fi prezenta si in Romania la un anumit nivel, fara a fi vorba de implicarea Statului Islamic sau al Qaida sau a altor grupari care au terifiat intreaga lume.

Daca Beke Istvan Attila ar fi detonat o bomba la manifestatiile de 1 Decembrie din Targul Secuiesc, asa cum il suspecteaza autoritatile ca ar fi planificat, tot atac terorist s-ar fi numit.

In acest context, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Ovidiu Marincea, a explicat, pentru Ziare.com, de ce in Romania alerta terorista este inca din anul 2004 la nivelul al doilea (albastru-precaut) din cinci si de ce a fost ridicata o sigura data, in 2008, la nivelul trei (galben-precaut).

"Pe baza datelor detinute in prezent, Romania mentine Sistemul National de Alerta Terorista (SNAT) la nivelul precaut (albastru), intrucat informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc scazut de producere a unui atac terorist.

Incepand cu anul 2004, Romania dispune de un Sistem National de Alerta Terorista in scopul sprijinirii procesului de planificare a activitatilor antiteroriste la nivel national, precum si al informarii populatiei in legatura cu nivelul amenintarii teroriste.

De la instituirea SNAT (2004) si pana in prezent, in Romania, nivelul de alerta terorista a fost precaut (albastru), cu exceptia unei perioade scurte - prilejuita de desfasurarea la Bucuresti (2008) a Summit-ului NATO - cand s-a decis ridicarea nivelului la galben-moderat din motive organizatorice", a precizat reprezentantul SRI intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.

Eforturi sporite dupa atentatele din Paris

Desi nivelul alertei teroriste nu a fost ridicat in tara noastra dupa atentatele din Paris, Ovidiu Marincea a aratat ca atacurile din capitala franceza au determinat SRI sa depuna mai multe eforturi pentru prevenirea unor astfel de incidente.

Femeie arestata la Paris - avea legaturi cu Abaaoud, "creierul" atentatelor din 13 noiembrie

"Avand in vedere evolutiile din planul securitatii la nivel european, SRI si-a intensificat eforturile de culegere de informatii relevante pentru prevenirea oricaror actiuni care pot afecta climatul de siguranta a cetatenilor.

In calitate de autoritate nationala in prevenirea si combaterea terorismului, SRI mentine permanent legatura cu autoritatile care fac parte din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului, astfel incat orice potential risc la adresa securitatii nationale sa fie analizat si evaluat pentru a adopta masurile adecvate.

Astfel, SRI isi reitereaza eforturile in vederea prevenirii oricaror amenintari teroriste la adresa Romaniei si a aliatilor sai", se mai precizeaza in documentul citat.

In plus, dupa atacurile din Paris soldate cu 130 de morti, SRI "desfasoara o sustinuta activitate de monitorizare a situatiei din Romania".

"Totodata, SRI are in vedere si actioneaza pentru accelerarea schimbului de informatii in cadrul cooperarii cu serviciile partenere, astfel incat institutia noastra sa contribuie la demersurile intreprinse la nivel european si international pentru apararea valorilor democratice", a conchis purtatorul de cuvant al SRI.
     
Tag-uri: sri, terorism, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii