ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-04-2016, ora 10:02

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la utilizarea medicamentelor pe baza de morfina

Articol de Madalina Irimia
Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la utilizarea medicamentelor pe baza de morfina in ameliorarea durerilor de cancer, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In Romania si in estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de aproape 2 ori mai mic fata de restul continentului. Ameliorarea durerilor in cazul bolnavilor care sufera de cancer este un aspect important, dar adesea neglijat in sistemul medical.

“Nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (intre care si morfina) in Europa de Est, inclusiv in Romania, este mult mai mic fata de tarile cu o economie mai dezvoltata de pe acelasi continent. Mai exact, in cifre, folosirea analgezicelor opioide in tarile est-europene, inclusiv in Romania, este de 4,8 mg/ cap de locuitor, in timp ce in restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globala este de 6,27 mg/ cap de locuitor“, afirma Prof. Aysen Yücel, medic specialist in algeziologie (disciplina medicala care se ocupa de studiul durerii si al posibilitatilor de prevenire si combatere a acesteia) la spitalul-fundatie Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

Morfina face parte din categoria analgezicelor opioide folosite de specialisti in ameliorarea durerilor bolnavilor de cancer. Fiind principalul agent activ din opiu, morfina este un analgezic foarte puternic, a carui concentratie in extractul de opiu variaza intre 8 si 14%, cu o medie de 10%.

Studiile arata ca folosirea medicamentului potrivit in doza potrivita la momentul oportun amelioreaza durerea in proportie de pana la 80%-90%.

“Lipsa medicamentelor necesare, neprescrierea sau subdozarea lor de catre profesionisti, lipsa de instruire in randul medicilor si asistentilor, precum si o slaba informare a publicului cu privire la faptul ca durerea poate fi tinuta sub control sunt doar cateva dintre obstacolele care stau in calea combaterii eficiente a suferintelor bolnavilor de cancer din intreaga lume.”, adauga medicul Aysen Yücel.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii date publicitatii in 2015, in fiecare zi peste 3,5 milioane de oameni din intreaga lume sufera din cauza durerilor provocate de cancer, dar numai o parte dintre ei primesc tratament pentru ameliorarea lor.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii